Nume
Parola
Vizualizări: 2079
IDIS „Viitorul” îndrumă tinerii lideri pe „calea spre Parlament”
26 Aprilie 2010 — IDIS „Viitorul” a dat start proiectului „În calea spre Parlament”, iniţiativă care va implica elevii din învăţământul secundar general în dezbateri. Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu organizaţia cehă „Agora Central Europe” şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

În dezbateri vor fi implicaţi 150 de elevi din 8 licee, din 4 raioane: Călăraşi, Teleneşti, Cantemir şi Cimişlia. Raioanele au fost selectate pe principiul reprezentării teritoriale, dar şi cel al activismului civic. Vor avea loc două runde de dezbateri la nivel raional, urmate de una naţională. Temele puse în discuţie la competiţii vor fi propuse de elevi.

„Competiţia îi va învăţa pe elevi să perceapă problemele din diferite unghiuri de vedere. Aceştia urmează să colecteze informaţie despre fiecare subiect, pentru a fi capabili să-şi argumenteze opiniile atât împotriva, cât şi pentru ideea pusă în discuţie. În acest mod, dânşii vor învăţa să ia o atitudine, fiind bine informaţi, şi să-şi fundamenteze propriile opinii”, susţine coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul”, Olesea Cruc.

De asemenea, se vor desfăşura dezbateri la nivel local între grupurile de elevi şi reprezentanţii administraţiei publice locale. Asta pentru a facilita comunicarea dintre decidenţi şi tineri, astfel încât doleanţele acestora din urmă să se regăsească în politicile de tineret. Toţi participanţii la dezbateri vor primi ghidul „În calea spre Parlament”, produs în cadrul proiectului gestionat de IDIS „Viitorul”, ghid care compilează tehnici de dezbateri şi de argumentare.

Dezbaterile sunt programate pentru perioada septembrie – decembrie 2010. Până atunci, tinerii din liceele selectate vor fi instruiţi „de la egal la egal” pe tehnicile de desfăşurare a dezbaterilor. Trainerii au fost selectaţi în urma unui apel deschis şi au beneficiat de un seminar tematic, desfăşurat la Chişinău pe 22-23 aprilie curent.

„Doar prin dezbateri se pot lua decizii corecte, fiindcă orice problemă poate fi privită din perspective diferite. Dezbaterile nu sunt polemici emoţionale, ci discuţii constructive bazate pe argumente raţionale bine puse la punct.”, relatează Vasile Sârbu, care urmează să împărtăşească cunoştinţele sale despre arta oratorică şi organizarea dezbaterilor altor tineri de vârsta sa.

Metodologia „În calea spre Parlament” dispune deja de o tradiţie de cinci ani în Republica Cehă şi doi ani în Georgia. Această iniţiativă vine să continue parteneriatul de succes dintre IDIS „Viitorul” şi „Agora Central Europe”, care au colaborat în proiecte de stimulare a participării cetăţeneşti.

Anterior, timp de doi ani, aproximativ 600 de tineri au participat la seria de „dezbateri europene” organizate de IDIS, interacţionând direct cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. IDIS „Viitorul” a devenit o instituţie de referinţă pentru vorbitori străluciţi, printre care se numără ambasadori şi diplomaţi de carieră, experţi internaţionali şi personalităţi notorii. Totodată, IDIS a pregătit deja două generaţii de tineri lideri, prin intermediului programului său complex de educaţie politică.