Nume
Parola
Vizualizări: 3587
Replică d-lui Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Profesionalismul Nu Este Direct Proporţional Sexului şi Aspectului Exterior
Chisinau, 15 Aprilie 2010 — Replică d-lui Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova:
Profesionalismul Nu Este Direct Proporţional Sexului şi Aspectului Exterior

În cadrul Conferinţei anuale „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”, d-l Mihai Ghimpu a făcut publică viziunea sa privind egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei în activitatea partidelor politice şi la ocuparea funcţiilor publice în instituţiile de stat. Dumnealui afirmă că pentru o femeie, membru de partid, să fie inclusă în listele candidaţilor pentru ocuparea funcţiilor publice, ea trebuie să dea dovadă şi de iniţiativă, nu doar de un aspect exterior atrăgător, ce lasă de înţeles că bărbaţii sînt trecuţi în liste pentru simplul fapt că sunt bărbaţi, aspectul exterior al cărora nu face obiect al discuţiilor publice.

Referinţa d-lui Mihai Ghimpu la frumuseţea femeilor ca fiind insuficientă pentru ocuparea unei funcţii publice, este irelevantă şi ofensatoare. Afirmaţia reflectă prejudecăţile din societate conform cărora femeile sînt privite în primul rând ca fiind doar frumoase, şi apoi ”dacă dă dovadă de iniţiativă”, ca specialist. O astfel de atitudine subminează încrederea femeilor în aspiraţiile lor de a ocupa funcţii de conducere şi le privează de oportunităţi în exercitarea de facto a dreptului de a contribui la dezvoltarea politicilor de stat. Femeilor trebuie să li se ofere aceeaşi şansă să participe în viaţa politică de care se bucură şi bărbaţii, atâta timp cît sînt competente şi experte în domeniul său. Orice referinţă la aspectul lor exterior poate fi privită doar ca o încercare să diminueze importanţa şi profesionalismul femeilor, constituind o formă de discriminare indirectă.

O astfel de afirmaţie din partea preşedintelui interimar al Republicii Moldova nu poate fi ignorată pentru că încurajează atitudini discriminatorii faţă de femei în societate, cărora li se creează obstacole nejustificate în multe sfere de activitate, inclusiv şi în sfera politică. Deşi 51,9% din populaţia Republicii Moldova sînt femei, ele continuă să fie slab reprezentate în partidele politice şi în procesul de luare a deciziilor, unde domină bărbaţii.

Este regretabilă afirmaţia publică a d-lui Mihai Ghimpu şi facem un apel către Domnia Sa să-şi revizuiască poziţia în ceea ce priveşte referinţa la frumuseţea femeilor ori de câte ori se discută participarea lor în viaţa politică şi asigurarea unei cote de 50 la 50 pentru candidaţii la funcţiile publice în baza profesionalismului lor, nu a aspectului exterior şi a sexului. Astfel, - atunci când sînt doi candidaţi de aceeaşi competenţă la o poziţie, o femeie şi un bărbat, preferinţă să se ofere femeii pentru asigurarea participării balansate a femeilor şi bărbaţilor în procesul de luare a deciziilor în sfera publică şi politică. Aceasta constituind acţiune afirmativă în corespundere cu Recomandarea 3 (2003) a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei din 12 Martie 2003, art. 7 (2) al Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi Articolului 14 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Doina Ioana Străisteanu, Expert în Drepturile Omului, Asociaţia "Promo-LEX"