Nume
Parola
Vizualizări: 3595
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități
Chișinău, 8 Aprilie 2010 — Astăzi, prin hotărîre de Guvern, a fost adoptatat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (semnat la New York , 30 martie 2007).
Proiectul de lege a fost înaintat de d-na Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în cadrul ședinței Guvernului. Proiectul de lege urmează să fie înaintat Parlamentului pentru aprobare și ratificare.
Ratificarea Convenției ONU va da un impuls puternic pentru dezinstituționalizare prin crearea serviciilor comunitare precum: serviciul Locuință protejată pentru adulți cu dizabilități mintale; Casa comunitară și Serviciul de asistență personală. Important este dezvoltarea unei rețele sociale, axate pe incluziunea persoanelor cu dizabilități, care presupune costuri mai mici decît menținerea acestor persoane în instituțiile rezidențiale de îngrijire.
Astfel, prin ratificarea Convenției ONU, peste 170 mii de persoane se vor bucura de toate drepturile politice, economice, civile de care se bucură toți cetățenii Republicii Moldova.
Inițiativa lgislativă a venit din partea Partidului Democrat din Moldova, în urma ședinței publice organizate de d-na Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu reprezentanții mai multor ONG-ri din Republica Moldova.

Serviciul de presă al PDM