Nume
Parola
Vizualizări: 3726
Declarația Partidului Democrat din Moldova
Chișinău, 24 Martie 2010 — Presa vorbește despre noi incidente antisemite, care au avut loc săptămâna trecută, în Chișinău. Pe de o parte, am fost martorii acțiunilor de protest, a unui grup de tineri, împotriva fondului de binefacere “Dorledor”, iar pe de altă parte, am putut citi materiale antisemite publicate pe site-ul oficial al Asociației Sfintei Matrona din Moscova.

Deșteptarea antisemiților din capitală în preajma sărbătorii Paștelui ortodox și a Pesah-ului, ne face să credem că extremiștii vor mai încerca să provoace reprezentanții minorităților naționale din Chișinău, dar și din întreaga țară. Acest fapt ne alarmează, cu atât mai mult în situația neglijenței de care dau dovadă, până în prezent, reprezentanții administrației publice și organele abilitate de a opri orice manifestare de acest gen.

Pasivitatea organizațiilor responsabile, în astfel de cazuri, este inadmisibilă. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca autoritățile publice să reacționeze adecvat, un pogrom precum cel care a avut loc pe 7 aprilie 1903?

Evaluare politică fenomenului, care ia naștere, trebuie să ofere conducerea țării, liderii Guvernului și a Parlamentului. Toleranța excesivă a organelor de stat, pentru antisemiți și extremiști înseamnă impunitate și îi stimulează spre noi manifestații. Majoritatea de guvernământ trebuie să condamne astfel de acțiuni antisemite și să elimine orice suspiciuni de complicitate în ascunderea acestor fapte.

Partidul Democrat din Moldova dezaprobă cu fermitate și va dezaproba orice formă de intoleranță religioasă, ură sau extremism. Noi nu vom permite ca ținuturile Republicii Moldova să redevină scena unor confruntări între grupuri etnice, culturi sau religii. Partidul Democrat va depune toate forțele pentru eradicarea antisemitismului și a altor forme de extremism religios în Moldova.

În acest context, cerem o anchetă urgentă privind toate incidentele de antisemitism şi sancționarea celor care se fac responsabili.

Serviciul de presă al PDM