Nume
Parola
Vizualizări: 3234
Clubul de presă – la Varniţa
6 Martie 2010
Ieri, 5 martie 2010, la Varniţa, s-a desfăşurat o şedinţă specilă a Clubului de presă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul DFID. Discuţia s-a axat pe mersul tratativelor privind reglementarea transnistreană, activitatea grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, rezultatele reuninunii în format “5+2” de la Viena din aceste zile. Moderatorii şedinţei au fost jurnaliştii Semion Niculin (Chişinău) şi Grigorii Valovoi (Tighina). Din partea Chişinăului a participat vicepremierul Victor Osipov. Invitatul din partea Tiraspoluliu, Vladimir Iastrebciak, zis ministru de externe, nu a venit la şedinţă. Surse din Tiraspol au comunicat că Iastrebciak se află la Moscova. La şedinţa au participat jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vladimir Osipov a spus ca mai multe documente, memorandumuri, semnate de-a lungul anilor în problema transnistreană şi-au pierdut actualitatea, iar altele nu se respectă, în special, a accentuat demnitarul de la Chişinău, nu se respectă acordul din 1992, care prevede libera circulaţie a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, acordul fiind încălcat de partea transnistreană care prevede de la cetăţenii din dreapta Nistrului taxe de intrare.

Vicepremierul a accentuat că la reunienea de la Viena s-a convenut ca, în cadrul consultărilor în formatul “5+2”,  anul 2010 să devină anul liberei circulaţii a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cât şi a mărfurilor. La fel, vicepremierul a spus că una din problemele care trebuie rezolvate este deblocarea transportului feroviar pe teritoriul din stânga Nistrului. Această măsură adoptată de Chişinău pe timpul guvernării comuniste nu a făcut decât să aducă prejudicii grave economiei ţării.  “Trebuiesc văzute interesele reale, dar nu personale”, a subliniat Osipov.

Referitor la pachetul de garanţii înaintat de Tiraspol acum câţiva ani, Victor Osipov a spus că nu mai este actual, iar “Singura garanţie ţine de demilitarizarea regiunii şi renunţarea la arme. Nu se poate semna acte de neagresiune şi în acelaşi timp să te înarmezi”, a zis vicpremierul.

Victor Osipov consideră că societatea civilă trebuie să se implice mai activ în soluţionarea problemei transnistrene. La fel şi oamenii de afacere. Important este să să formeze un mecanism de rezolvare a problemelor curente în care societăţii civile să-i revină rolul principal. Dacă acest lucru se va întâmpla, consideră demnitarul, schimbarea puterii fie la Chişinău, fie la Tiraspol nu va afecta procesul de continuitare a negocierilor de soluţionare a diferendului transnistrean. În încheiere, Voctor Osipov a felicitat jurnalistele cu ocazie zilei de 8 martie.

Larisa UNGUREANU,
jurnalistă, participantă la Proiectul „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”