Nume
Parola
Vizualizări: 3216
Realitatea Economică: lupta cu monopolul se transformă în protecţionism?
Chisinau, 3 Martie 2010 — Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP invită reprezentanţii mass-media la lansarea celui de-al 12-lea număr al publicaţiei lunare de analiză şi prognoză economică - „Realitatea Economică”. Publicaţia informează publicul larg despre evoluţiile, riscurile şi oportunităţile în adresa economiei Moldovei şi analizează reacţiile guvernului la noile provocări.

Una din temele abordate în numărul curent al publicaţiei este legată de recenta desecretizare a o serie de documente oficiale, în mod special al celui cu numărul 12-291 cu privire la „cooperarea cu mediul de afaceri”. Potrivit autorilor, acest dosar arată nu doar cât de perversă era „cooperarea” în viziunea fostului partid de guvernământ ci şi cât de larg acceptate erau aceste practici: nici măcar o singură companie nu a îndrăznit să se opună abuzurilor sau să-şi arate nemulţumirea faţă de astfel de relaţii. Alături de acesta, tot la capitolul Politică şi Guvernare este abordat subiectul protecţionismului şi promovării unor interese înguste în detrimentul celor comune, întitulat de autorii publicaţiei „Vecinul cerşetor”.

La capitolul Agricultură noua conducere a Ministerul de ramură este analizată sub aspectul unei competenţe sporite faţă de precedenta, fiind ocupată mai mult de promovarea şi reprezentarea la nivel internaţional, încercând în acelaşi timp să păstreze un dialog cu agricultorii. Cu toate acestea, instituţia rămâne a fi departe de imunitatea de a adopta decizii greşite, iar ultimul exemplul este majorarea taxei pentru importul de carne, care dacă ajunge să treacă de Parlament va transforma lupta cu monopolul în protecţionism.

În capitolul Industrie este analizată creşterea „spectaculoasă” de 5% a sectorului, iar în cel dedicat Forţei de Muncă se urmăreşte tendinţa de creştere a numărului de şomeri în luna ianuarie faţă de decembrie 2010.

Evenimentul va avea loc la sediul Expert-Grup (str. Columna 133, of. 1) la data de 4 martie 2010 cu începere de la ora 10:00. Pentru mai multe detalii contactaţi Departamentul Marketing, tel. 211-599, 929-944
Ataşamente:
2920_re-12-1st-p.pdf