Nume
Parola
Vizualizări: 4282
Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi – armonie, echitate, echilibru
Bălţi, 19 Februarie 2010 — Peste şase mii de consultaţii au acordat pe parcursul anului 2009 psihiatrii şi psihologii Centrului de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi persoanelor cu probleme de sănătate mintală, celor 34 de beneficiari ai centrului şi persoanelor din comunitate care s-au adresat după consiliere.

Acesta este unul din bilanţurile prezentate în raportul de activitate al Centrului de Sănătate Mintală SOMATO, făcut public de această instituţie.

Centrul include serviciul de zi de care au beneficiat în total 146 de beneficiari direcţi. În medie, Centrul SOMATO a prestat în medie pe zi servicii pentru mai bine de 22 de persoane. Centrul SOMATO a oferit servicii de plasament temporar (servicii 24 din 24 de ore) pentru 12 beneficiari.

Anul precedent, Centrul SOMATO a organizat 260 de activităţi de terapie ocupaţională pentru beneficiari, i-a antrenat în diverse activităţi social-culturale, inclusiv excursii şi vizionarea spectacolelor.

Cei 34 de beneficiari ai Centrului au participat la activităţile din cadrul Săptămânii Sănătăţii Mintale.

Pentru angajaţii Centrului, dar şi pentru beneficiari au fost organizate un şir de seminarii şi traininguri.

În 2009, Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi a fost parte a două proiecte, derulate cu sprijinul donatorilor externi. Este vorba Proiectul „Susţinerea reformei în Sănătate Mintală” (susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Colaborare în Moldova) şi de Programul privind dezvoltarea şi testarea apartamentelor protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală (susţinut de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova).

Centrul de Sănătate Mintală SOMATO din Bălţi şi-a început activitatea în anul 2000, fiind fondat de Asociaţia SOMATO. La sfârşitul anului 2004, Centrul a obţinut statut de instituţie publică, beneficiind de atunci de suportul autorităţilor locale.

* * *

• Informaţii suplimentare despre Centrul de Sănătate Mintală SOMATO sunt disponibile pe pagina web: http://www.somato.md.