Nume
Parola
Vizualizări: 3538
Procuratura Generală simulează respectarea prevederilor CEDO pentru locuitorii regiunii transnistrene
19 Februarie 2010 — Procuratura Generală face abstracţie de decizia CEDO în cauza Ilaşcu şi Alţii c. Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse în care rezerva Republicii Moldova, făcută la ratificarea Convenţiei Europene, a fost declarată drept nulă de Înalta Curte.
În această decizie, Curtea, în special, a menţionat că: “Rezerva este limitată în spaţiu şi timp, al cărei efect ar fi de a priva de protecţia Convenţiei, total şi pentru o perioadă nedeterminată, persoanele care se află pe acest “teritoriu”;…din aceste motive, Curtea consideră că declaraţia Republicii Moldova, nu poate fi apreciată ca o rezervă în sensul Convenţiei şi, prin urmare, urmează a fi considerată nevalabilă”.

Sfidînd prevederile Convenţiei Europene şi a deciziilor Înaltei Curţi, Procuratura Generală a Republicii Moldova continuă să neglijeze funcţiile sale de bază, privind anchetarea cazurilor de tortură şi refuză locuitorilor regiunii transnistrene apărare în cazul violării drepturilor acestora, acoperindu-se formal cu rezerva la Convenţie, considerată de fapt nevalabilă.

La data de 18 februarie 2010, rudele lui Matcenco Iurii, privat illegal de libertate şi deţinut în penitenciarul nr. 3 din or. Tiraspol, au depus o cerere către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului privind violarea articolelor 1, 3, 5, 8, 13 a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
Reclamantul invocă că i s-a înscenat executarea cu moartea de către agenţii MGB, a fost bătut în oficiile MGB-ului de către colaboratorii instituţiei, iar ulterior şi de către miliţia separatistă. Ca rezultat al maltratărilor a fost nevoit să declare greva foamei, aceasta fiind unica posibilitate de a atrage atenţia la maltratările la care a fost supus şi a benefecia de o atenţie din partea personalului medical.

Acest caz ridică probleme importante de jurisdicţie şi responsabilitate vis-à-vis de situaţia drepturilor deţinuţilor din locurile de detenţie a regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Asistenţa juridică reclamantului este oferită de către avocaţii Asociaţiei Obşteşti Promo-LEX. Pentru informatii suplimentare ne contactati la tel. 24-35-78