Nume
Parola
Vizualizări: 3049
Expert-Grup a lansat astăzi un nou număr al publicaţiei lunare de analiză şi prognoze - Realitatea Economică
Chisinau, 3 Februarie 2010 — Centrul Analitic Independent Expert-Grup a lansat astăzi un nou număr al publicaţiei lunare de analiză şi prognoze - Realitatea Economică. Structurată în 15 capitole, aceasta analizează principalele subiecte şi evoluţii din următoarele categorii: guvernare, Produsul Intern Brut, agricultura, industria, investiţiile şi construcţiile, serviciile, piaţa forţei de muncă, veniturile şi consumul gospodăriilor casnice, preţurile, politica bugetar-fiscală şi monetară, precum şi pieţele globale dar şi comerţul extern al Republicii Moldova.

Prezenta ediţie include analiza implicaţiilor celor mai importante evenimente şi tendinţe politice; revizuirea analizei datelor cu privire la PIB pentru T1-T3’2009; profunzimea declinului sectorului agricol în 2009; cauzele recesiunii industriale profunde; tendinţele de stabilizare a sectorului transporturilor; evoluţia preţurilor, consumului şi veniturilor gospodăriilor casnice la sfârșitul anului 2009; analiza riscurilor sectorului bancar; noile tendinţe ale politicii monetare precum şi perspectivele unei creşteri globale viitoare.

Pe parcursul trimestrelor unu-trei 2009 (T1-T3’09), PIB-ul s-a redus cu 7.7% faţă de anul precedent (f.a.p.), dar a scăzut cu 12% faţă de potenţial. Ultimul indicator este niţel mai bun decât în T1-t2’09. Însă o analiză atentă dă motive de îngrijorare în legătură cu decelerarea accentuată a investiţiilor în T3’09 (-35% f.a.p. în T1’09, -37% in T2’09 şi -44% în T3’09). Din cauza acestei contracţii a investiţiilor, anticipăm o reluare dificilă a creşterii economice. În acest context, menţinem previziunile pozitive pentru creşterea PIB pentru perioada 2010-2011, dar în condiţiile micşorării investiţiilor nu credem că Moldova va reveni uşor la nivelul producţiei anterior crizei. Ţara are nevoie urgentă de o „mască de oxigen”, adică de investiţii, atât din interior, cât şi din exteriorul ţării.

Publicatia poate fi accesata pe pagina web www.expert-grup.org