Nume
Parola
Vizualizări: 4460
CALEA FERATĂ A FOST OBLIGATĂ SĂ ASIGURE ACCESUL LA INFORMAŢIE
Chisinau, 28 Ianuarie 2010 — Judecătoria sectorului Centru din mun. Chişinău a obligat Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) să furnizeze Asociaţiei Presei Independente (API) informaţii privind construcţia sectorului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti.

În iulie 2009, API i-a solicitat directorului general al CFM, Miron Găgăuz, date despre investiţiile pe care CFM le-a făcut în construcţia tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, despre companiile contractate de CFM în acest sens şi alte informaţii legate de aceste lucrări.
CFM a refuzat să ofere informaţiile solicitate pe motiv că „CFM nu este furnizor de informaţii”, iar Legea privind accesul la informaţie se răsfrânge doar asupra funcţionarilor publici, responsabili de furnizarea informaţiilor şi care iau decizii asupra lor.
API a atacat în instanţa de judecată refuzul CFM, argumentând că această întreprindere este una de stat, prestează serviii publicului, iar informaţia solicitată se referă inclusiv la utilizarea banilor publici. Astfel, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) cade sub incidenţa Legea privind accesul la informaţie.
La 27 ianuarie 2010, Judecătoria sectorului Centru din mun. Chişinău a constatat că, prin refuzul de a furniza informaţiile solicitate, CFM a încălcat accesul API la informaţie şi a obligat CFM să furnizeze API informaţia solicitată. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

Asistenţa juridică în acest proces a fost acordată de Biroul independent de avocaţi „Victor Panţîru”.

Pentru relaţii: 22-09-96