Nume
Parola
Vizualizări: 2918
Întrevedere Filat- Băsescu
Chisinau, 27 Ianuarie 2010 — Prim-ministrul Vlad FILAT a avut o întrevedere cu Traian BĂSESCU, Preşedintele României, care efectuează o vizită la Chişinău în perioada 27-28 ianuarie

Traian BĂSESCU a mulţumit pentru primirea călduroasă de care a avut parte la Chişinău şi a felicitat noua guvernare pentru succesele înregistrate în procesul de integrare europeană. În context, Preşedintele României a menţionat demararea negocierilor pe marginea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, arătîndu-se convins că acesta va oferi mai multe oportunităţi Republicii Moldova decît precedentul cadru juridic al relaţiilor moldo-comunitare.

Traian BĂSESCU a menţionat că România va urmări cu atenţie evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a dat asigurări că ţara sa va susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

„O ţară europeană prin tradiţii nu poate fi în afara Europei”, a declarat preşedintele României.

Traian BĂSESCU s-a referit şi la vizita întreprinsă de Prim-ministrul Vlad FILAT la Bucureşti în luna noiembrie 2009. Preşedintele României a menţionat că acum se lucrează în vederea realizărilor înţelegerilor la care s-a ajuns atunci.

Vlad FILAT a mulţumit părţii române pentru finalizarea procedurilor legale de punere în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră, menţionînd importanţa acestui document pentru Republica Moldova. În cadrul întrevederii s-a menţionat că toate procedurile tehnice legate de punerea în aplicare a Acordului vor fi efectuate în termenele stabilite.                     

Părţile au discutat şi aspecte ce ţin de deschiderea consulatelor române la Cahul şi Bălţi, intenţia de a deschide un punct consular la Ungheni, punerea în funcţiune a podului Rădăuţi-Lipcani, implementarea unor proiecte transfrontaliere etc.

Prim-ministrul Vlad FILAT a menţionat că unele dintre aceste probleme au fost discutate şi în timpul vizitei sale la Bucureşti.

„Cîte ceva am reuşit deja să realizăm. Urmează să lucrăm pînă la realizarea deplină a înţelegerilor la care am ajuns”, a menţionat Premierul.

Vlad FILAT s-a arătat convins că vizita lui Traian BĂSESCU la Chişinău va impulsiona relaţiile bilaterale, acestea urmînd să se dezvolte în beneficiul cetăţenilor ambelor ţări.

Prim-ministrul Republicii Moldova l-a felicitat pe Traian BĂSESCU cu ocazia decorării sale cu „Ordinul Republicii”, menţionînd că preşedintele României a meritat această distincţie.

Serviciul de presă al Guvernului