Nume
Parola
Vizualizări: 2582
Prim-ministrul Vlad FILAT a avut o întrevedere cu diaspora moldovenească din New York
20 Ianuarie 2010 — Prim-ministrul Vlad FILAT a avut o întrevedere cu diaspora moldovenească din New York, în cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA în perioada 19-23 ianuarie, 2010

Premierul a fost însoţit de către Iurie LEANCĂ, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu LAZĂR, Viceprim-ministru, ministrul Economiei şi Valeriu COSARCIUC, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. La întrevedere au participat cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi la New York şi în regiunea metropolei - medici, oameni de ştiinţă şi artă, întreprinzători privaţi.

Vlad FILAT a spus că este o onoare pentru el să se afle printre moldovenii ce promovează ţara noastră în SUA.

Prim-ministrul a făcut o prezentare a situaţiei social-economice şi politice din ţară şi a expus priorităţile Guvernului.

Premierul a menţionat că cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare contribuie direct la consolidarea imaginii externe a Republicii Moldova.

„Susţinerea obiectivului comun de democratizare a ţării şi de integrare europeană de către cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare este foarte importantă în realizarea de către Guvern a obiectivelor propuse”, a precizat Vlad FILAT.

Prim-ministrul a menţionat că, în condiţiile în care o parte din populaţia ţării este plecată peste hotare, inclusiv în SUA, promovarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova reprezintă una din priorităţile Guvernului. În context, Premierul a anunţat că se poartă negocieri referitor la prelungirea termenului de valabilitate a vizei de muncă în SUA pentru cetăţenii moldoveni de la 3 la 30 de luni. 

În cadrul întrevederii, reprezentanţii diasporei, membrii şi fondatorii Asociaţiei „Moldova pentru Democraţie şi Dezvoltare”, au făcut o prezentare a organizaţiei respective. De la începutul activităţii în 2008, aceasta şi-a propus drept obiectiv primordial informarea cetăţenilor stabiliţi la New York asupra situaţiei şi evenimentelor din Republica Moldova, promovarea valorilor naţionale şi asigurarea legăturii cu ţara.

Reprezentanţii diasporei au menţionat necesitatea unor legături strînse dintre cetăţenii şi reprezentanţele diplomatice ale Republicii Moldova în vederea realizării unor acţiuni comune cu susţinerea Guvernului.

Ei au spus că sînt gata să lanseze mai multe proiecte, prin care tinerii din Republica Moldova ar putea beneficia mai intens de experienţa americană.

Prim-ministrul a mulţumit participanţilor la întrevedere pentru deschidere şi a menţionat că problemele discutate urmează să-şi găsească reflectare ulterior în acţiunile de ordin practic.

Serviciul de presă al Guvernului