Nume
Parola
Vizualizări: 2254
Întrevedere Filat - Wallander
11 Decembrie 2009 — Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Celeste WALLANDER, asistent adjunct al Secretarului american al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia, care s-a aflat în Republica Moldova într-o vizită de documentare.

La întrevedere a participat şi Asif J. CHAUDHRY, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Celeste WALLANDER a comunicat că a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de la Chişinău, iar în cadrul întrevederii cu Vitalie MARINUŢA, ministrul Apărării a discutat despre necesităţile Republicii Moldova în sfera securităţii şi posibilităţile de cooperare în acest domeniu. „SUA este gata să sprijine necesităţile pe care le are Republica Moldova în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv tehnic. Pentru luna ianuarie 2010 este planificată o vizită la Washington a unei delegaţii conduse de Vitalie MARINUŢA, unde vom discuta despre acţiuni concrete ce urmează să fie implementate în Republica Moldova în 2010”, a precizat Celeste WALLANDER.

Oficialul american a menţionat că administraţia de la Washington apreciază acţiunile Guvernului în vederea apropierii de standardele europene şi depăşirea situaţiei de criză. Celeste WALLANDER a mai spus că SUA susţine formatul de negocieri privind reglementarea transnistriană 5+2 şi este gata să sprijine Republica Moldova în acest context. Vlad FILAT a mulţumit pentru vizita efectuată în Republica Moldova, precizînd că Guvernul SUA constant a ajutat ţara noastră. Prim-ministrul a informat-o pe Celeste WALLANDER despre situaţia în care se alfă Republica Moldova şi eforturile ce se depun pentru depăşirea problemelor existente. „Nu este uşor, dar vă asigur că Republica Moldova este guvernată eficient, iar reformele şi principiile democratice vor continua să fie implementate”, a precizat Prim-ministrul.

Vlad FILAT a spus că colaborarea în domeniul securităţii este în interesul Republicii Moldova, precizînd că mizează pe sprijinul Guvernului SUA în reformarea domeniului apărării al Republicii Moldova. Prim-ministrul a declarat că rolul SUA în calitate de mediator cu drepturi depline în cadrul negocierilor în formatul 5+2 este unul extrem de necesar şi eficient, menţionînd în context contibuţia importantă adusă de Ambasadorul Asif J. CHAUDHRY. În final părţile au convenit că discuţiile vor continua în cadrul vizitei pe care Prim-ministrul Vlad FILAT o va efectua în SUA în ianuarie, 2010.

Serviciul de presă al Guvernului