Nume
Parola
Vizualizări: 3881
Scheme frauduloase aplicate de vamesi la taxarea masinilor de gabarite mari. Oficial acestia au prejudiciat bugetul statului cu peste jumatate de milion de lei
11 Decembrie 2009 — Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in comun cu Procuratura Anticoruptie a initiat o cauza penala pe faptul depasirii atributiilor de serviciu, comis de catre angajati al postului vamal Tudora.

Vamesii sunt banuiti ca, pe parcursul anului 2009, nu au perceput taxe rutiere de la unitatile de transport de mare tonaj venite din Ucraina, lungimea carora depaseste prevederile legale, astfel prejudiciind bugetul national cu peste jumatate de milion de lei. 

Conform instructiunilor, lungimea unui autovehicul articulat nu trebuie sa depaseasca 16 500 cm (16 metri si jumatate), pe cind in cazul de referinta masinile transportatorilor ucraineni admise pe teritoriul tarii aveau o lungime ce depaseste norma cu peste 1 metru (17 700 cm).

Potrivit calculelor preventive, pentru aceasta diferenta, transportatorii urmau sa achite, pentru fiecare masina, taxe de 150 de euro la o singura intrare. Investigatiile operative au stabilit insa ca pentru a nu achita aceste  taxe, soferii erau obligati de sa plateasca cite 200 dolari in buzunarele vamesilor - schema care a adus prejudicii enorme bugetului de stat, nemaivorbind de daunele esentiale aduse drumurilor nationale, care se ridica la zeci de milioane de lei.  

In prezent CCCEC si Procuratura Anticoruptie intreprind actiuni investigativ-operative si de urmarire penala in cadrul unei cauze pornite in temeiul al. 3, art. 328 Cod Penal al Republicii Moldova - "Excesul de putere sau depasirea atributiilor de serviciu" - in scopul identificarii colaboratorilor vamali care au implementat si utilizat aceasta schema frauduloasa.

Daca vor fi gasiti responsabili de comiterea acestor abuzuri, acestia risca sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita anumite activitati pe un termen de la 2 la 5 ani.

De notat ca, pina in luna mai 2008, sarcina de taxare a acestor unitati de transport ii revenea Ministerului Transporturilor si Gospodariei Drumurilor. Aceste atributii insa au fost preluate de Serviciul Vamal care, comparativ cu perioadele precedente, a raportat incasari neesentiale la compartimentul taxe rutiere, fapt care a generat initierea unor verificari.
                                
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei