Nume
Parola
Vizualizări: 3688
Rezultatele măsurilor preventiv-profilactice de tip „Arsenal”
11 Decembrie 2009 — Evenimentele de ultimă oră ce s-au produs, precum şi măsurile de profilaxie şi operative întreprinse recent pe teritoriul mun.Chişinău, denotă faptul că unii cetăţeni deţin ilegal arme de foc, muniţii şi materiale explozive.

În scopul evitării unor incidente produse şi întru eficientizarea activităţii de supraveghere şi control asupra modului de circulaţie legitimă a lor, în perioada 7–9 decembrie curent, pe teritoriul capitalei a fost desfăşurat un complex de măsuri preventiv-profilactice şi operativ-investigative.

În rezultatul măsurilor întreprinse au fost:
-    efectuate 2250 inspectări a posesorilor de arme;
-    ridicate 376 arme de foc (3 arme confecţionate artizanal, 7 arme cu ţeavă lisă (gaze), 3 arme cu ţeavă ghintuită, 4 arme fără stăpân, 5 arme de foc au fost predate benevol la organul de poliţie;
-    ridicate – 161 arme pentru încălcarea regulilor de deţinere, port, transport, folosire sau aplicare;
-    ridicate – 98 pentru încălcarea termenului de prelungire a permisului portarmă.

Au fost documentate:
-    7 cazuri de deţinere ilegală sau predare benevolă a grenadelor;
-    1 caz de ridicare a focosului;
-    10 cazuri de deţinere ilegală de muniţii (cartuşe), fiind ridicate 503 unităţi cartuşe de diferit calibru;
-    9 cazuri de predare benevolă a muniţiilor (cartuşelor) la organul de poliţie, fiind predate 85 cartuşe de diferit calibru;
-    2 cazuri de ridicare a materialelor explozive.

Au fost întocmite 294 procese-verbale conform art.128 Cod contravenţional al RM (încălcarea regulilor de vânătoare), art.361 CC (încălcarea regulilor de deţinere, port, transport, folosire sau aplicare a armei individuale), art.362 CC (încălcarea termenului de prelungire a permisului de deţinere a armei), art. 363 CC (tragerea din arma de foc în locuri publice), au fost privaţi de dreptul la portarmă 3 posesori de armă.

Conform art.290 Cod Penal, purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea armelor de foc, precum şi sustragerea lor, cu excepţia armei de vînătoare cu ţeavă lisă, sau a muniţiilor fără autorizaţia corespunzătoare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 600 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Aceleaşi acţiuni săvîrşite de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Procuratura atenţionează populaţia că, persoana care a predat de bună voie arma de foc sau muniţiile pe care le deţinea fără autorizaţia corespunzătoare este liberată de răspundere penală.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale