Nume
Parola
Vizualizări: 1872
La Atena, Iurie Leancă a avut întrevederi bilaterale cu Miniştri de Externe din mai multe ţări membre ale OSCE
Atena, 2 Decembrie 2009 — În contextul participării la Consiliul Ministerial al OSCE, care se desfăşoară la Atena, ieri, 1 decembrie, dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut întrevederi bilaterale cu Miniştrii Afacerilor Externe ai Ucrainei, Federaţiei Ruse, Estoniei, Slovaciei, Austriei şi  Lituaniei. De asemenea, şeful diplomaţiei moldoveneşti a avut întrevederi cu Ministrul de Stat al Germaniei, Werner Hoyer, Viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei Grazyna Bernatowicz, precum şi cu Reprezentantul Special al Kazahstanului pentru problematica conflictelor nesoluţionate, - ţară care va exercita Preşedinţia OSCE în anul 2010.

În cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a fost abordat  stadiul actual al relaţiilor moldo-ucrainene. Cei doi miniştri au remarcat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale pe subiecte de interes major pentru ambele state. În cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a fost reliefat interesul ambelor state pentru dinamizarea relaţiilor  moldo-ruse pe multiple planuri. Constatând evoluţia pozitivă a relaţiilor bilaterale în ultimele luni, cei doi miniştri au remarcat existenţa unor premise încurajatoare pentru dezvoltarea acestora pe un făgaş constructiv, predictibil şi de respect reciproc.

În cadrul întrevederilor cu Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene – Estonia, Slovacia, Austria, Lituania, Germania şi Polonia – a fost abordată în mod preponderent problematica integrării europene a Republicii Moldova. Şefii diplomaţiilor europene au remarcat că evoluţiile politice şi schimbarea democratică a guvernării din Republica Moldova sunt de natură să dea un nou impuls procesului de integrare europeană a ţării noastre. Consistenţa şi coerenţa politicilor de reforme structurale demarate de către noul guvern de la Chişinău constituie o bază solidă pentru avansarea rapidă în relaţiile cu Uniunea Europeană. În acest sens, miniştrii europeni şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda sprijinul şi asistenţa tehnico-financiară necesară atât în plan bilateral, cât şi prin intermediul proiectelor relevante care vor fi implementate în cadrul Parteneriatului Estic.  A fost exprimată disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova pe subiecte specifice de pe agenda Consiliului de Cooperare RM-UE, care va avea loc pe 21 decembrie curent la Bruxelles.

De asemenea, pe 1 decembrie curent,  dl Iurie Leancă a participat la reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale GUAM. În acest context, Miniştrii Afacerilor Externe ai Azerbaidjanului, Georgiei şi Ucrainei au salutat participarea  Republicii Moldova în activitatea GUAM atât pe dimensiunea cooperării politice în plan regional şi internaţional, cât şi în vederea implementării, cu asistenţa statelor şi organizaţiilor partenere, a proiectelor comune, pe domenii sectoriale precum transportul, infrastructura, turismul ş.a.   

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul