Nume
Parola
Vizualizări: 3658
CCCEC a ridicat din doua magazine specializate articole din aur in valoare de circa un milion de lei
Chisinau, 30 Noiembrie 2009 — Aproximativ doua kilograme de aur de provenienta dubioasa au fost depistate si ridicate de catre ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei din doua magazine specializate situate in nordul tarii.

Este vorba despre unitatea comerciala "Morteanu" din orasul Falesti, unde au fost gasite peste 600 de articole din aur in cantitate de circa un kilogram si jumatate. Bijuteriile nu aveau marcajul si plomba aplicate de Camera de stat pentru supravegherea marcarii de pe linga Ministerul finantelor al Republicii Moldova, precum si datele despre producator, fapt care constituie o incalcare flagranta a legislatiei in vigoare cu privire la activitatea de comercializare a articolelor din metale pretioase.

Cea de a doua descindere a angajatilor CCCEC a fost la SRL "Aureola Orhei" din orasul Rezina. In acest caz, aproape jumatate de kilogram de articole din aur nu corespundeau normelor legale, neavind marcajul corespunzator si acte de provenienta.    

Per total, Centrul a ridicat in jur de  700 de articole din metale pretioase in cantitate de 2 kilograme, valoarea estimativa a bijuteriilor ridicindu-se la 1 000 000 de lei. 

In prezent, ambele cazuri sunt cercetate de catre Directia generala teritoriala "Nord", iar directorii celor doua centre comerciale urmeaza sa fie sanctionati in conformitate cu art. 265 si art. 282 Cod contraventional al Republicii Moldova - "Achizitionarea, pastrarea, transportul spre comercializare si comercializarea ilegala a valorilor materiale" si, respectiv "Comercializarea produselor supuse certificarii obligatorii fara certificat de conformitate sau cu utilizarea ilegala a marcii nationale de conformitate".

Potrivit legislatiei in vigoare managerii vizati sunt pasibili de achitarea unor amenzi in marime de pina la 10 000 lei cu confiscarea marfii.

In scopul documentarii cazurilor de incalcare a legislatiei in vigoare privind comercializarea ilegala a produselor supuse certificarii, de la inceputul anului in curs, subdiviziunile Centrului au depistat peste 7 kilograme de articole din aur si  argint de provenienta dubioasa in valoare de circa 2 000 000 lei.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei