Nume
Parola
Vizualizări: 2714
Viaţa fără violenţă este dreptul meu!
25 Noiembrie 2009 — Amnesty International Moldova, Centrul Internaţional LaStrada, HomoDiversus Pro şi Winrock Moldova au desfăşurat astăzi o acţiune publică cu genericul “Viaţa fără violenţă este dreptul meu”. În acest fel, organizaţiile au dat startul Campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”. Evenimentul s-a petrecut în Scuarul Europei din Grădina Publică “Ştefan cel Mare”.

„În fiecare clipă, sărăcia, discriminarea, indiferenţa, violenţa, se fac auzite mai puternic şi mai des decît orice acţiune de combatere a acestor probleme. Faptul dat este inadmisibil, iar noi trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a schimba situaţia existentă. În această luptă trebuie să fie angajate atît resursele statutului cît şi a fiecărui cetăţean în parte”, a menţionat Viorel Barbănouă, Coordonator Campanii Amnesty International Moldova.

Al 19-lea an consecutiv organizaţiile şi-au propus, prin intermediul acestei campanii, sensibilizarea opiniei publice asupra fenomenului violenţei în bază de gen. Informarea este cea mai puternică armă a victimelor violenţei, consideră organizatorii acţiunilor din acest an. Matthew Rasmussen, Coordonator de Proiecte Mici Winrock Moldova, a declarat în acest context că: „Importanţa acestui eveniment constă nu doar în recunoaşterea victimelor violenţei şi greşelilor făcute de ceilalţi, dar şi în realizarea faptului că noi trebuie să ne protejăm de comiterea unor acte asemănătoare indiferent de vîrstă şi sex.”

Prin intermediul evenimentului “Viaţa fără violenţă este dreptul meu”, organizaţiile au încercat să atragă atenţia populaţiei asupra acestei probleme grave a societăţii noastre şi i-au îndemnat pe trecători la acţiuni concrete de combatere a acestui flagel. Veronica Josan, Coordonator Voluntari LaStrada a precizat că echipa “educatorilor de la egal la egal” participă pentru al doilea an la acţiunile împotriva violenţei cu scopul de a determina oamenii să fie conştienţi de existenţa fenomenului şi de a-i convinge să ia atitudine: „Începînd cu 1 noiembrie 2009, Centrul “La Strada” a lansat linia telefonică de încredere pentru femei 0 8008 8008, misiunea căruia este de a oferi consiliere psihologică, suport emoţional, înţelegere şi găsirea unor soluţiilor de rezolvare a situaţiilor de criză."

În cadrul acţiunii publice au fost prezentate spoturi video şi distribuite pliante informative privind problema violenţei în bază de gen, ce conţin sfaturi utile pentru victimele violenţei, dar şi contacte ale organizaţiilor din Moldova capabile de a oferi ajutor. Totodată, activiştii organizaţiilor participante au dăruit trecătorilor trandafiri, ca simbol al iubirii şi solidarităţii faţă de victimele violenţei. La finalul acţiunii au fost aprinse mii de lumînări în comemorarea victimelor violenţei.

Mihaela Copoţ, Director Executiv „HomoDiversus Pro”, este de părere că violenţa în bază de gen rămîne o problemă pentru Republica Moldova, în pofida eforturilor depuse pînă acum întru soluţionarea acesteia: „Cred că este timpul ca statul să devină un actor important în acest sens şi sperăm că pornind de la norma legală se va ajunge şi la o implimentare eficientă.”

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Amnesty International Moldova, Viorel Barbănouă, Coordonator Campanii, tel.: (+373-22) 83-58-08, campaigner@amnesty.md, www.amnesty.md;

Centrul Internaţional LaStrada, Veronica Josan, Coordonator Voluntari, tel.: (+373 22) 23 49 06, voluntari@lastrada.md, www.lastrada.md;

HomoDiversus Pro, Mihaela Copoţ, Director Executiv, tel.: (+373) 79 56 43 60, homodiversus@gmail.com;

Winrock Moldova, Matthew Rasmussen, Coordonator de Proiecte Mici, tel.: (+373 22) 88 54 25, mrasmussen@winrock.org.md, www.winrock.org.md.