Nume
Parola
Vizualizări: 1778
Roma: Mesaje clare de susţinere pentru Republica Moldova
Chisinau, 24 Noiembrie 2009 — În cadrul vizitei de lucru pe care o întreprinde în zilele de 23-24 noiembrie curent la Roma, dl Iurie Leancă, Vicepremier, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut întrevederi cu dnii Lamberto Dini, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Stefano Stefani,  Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Deputaţilor Parlamentului italian şi Riccardo Migliori, conducătorul delegaţiei italiene din cadrul Adunării Parlamentare OSCE.

Ministrul a informat despre situaţia actuală din Republica Moldova şi obiectivele pe care noua guvernare şi le-a propus pentru readucerea ţării într-un cadru de normalitate democratică şi depăşirea consecinţelor crizei economice mondiale. Au fost prezentate priorităţile politicii externe cu accent pe integrarea europeană, şeful diplomaţiei moldoveneşti referindu-se la importanţa pe care ţara noastră o acordă colaborării cu Italia atât în plan bilateral, cât şi pe dimensiunea europeană.

Demonstrând o bună cunoaştere a realităţilor din Republica Moldova, interlocutorii italieni au salutat schimbările produse în ţara noastră şi au încurajat autorităţile în continuarea promovării reformelor, exprimând disponibilitatea totală a Italiei de a acorda ajutorul necesar în acest sens. Cu titlu special, a fost relevată importanţa dimensiunii parlamentare a cooperării. Apreciind voinţa politică demonstrată de noile autorităţi moldoveneşti, ei au subliniat importanţa stabilizării cât mai curând posibil a situaţiei politice şi economice, a creării unui climat  investiţional adecvat, a dezvoltării unor relaţii de normalitate cu statele vecine. Oficialii italieni s-au pronunţat pentru intensificarea cooperării Republicii Moldova şi instituţiile UE în vederea desemnării unei perspective mai clare a acestor relaţii. Ei au apreciat  în termeni pozitivi comunităţile moldoveneşti din Italia, caracterul cooperant şi felul în care membrii acestora se integrează în societate, subliniind că  asemenea  elemente constructive constituie factori valoroşi în consolidarea relaţiilor dintre cele două state.

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul