Nume
Parola
Vizualizări: 1845
Vlad Filat a prezidat reuniunea Consiliului Şefilor de Guverne al Comunităţii Statelor Independente
Ialta, 20 Noiembrie 2009 — Prim-ministrul Vlad FILAT a prezidat astăzi la Ialta, reuniunea Consiliului Şefilor de Guverne al Comunităţii Statelor Independente, în cadrul preşedinţiei pe care Republica Moldova o exercită în această organizaţie în 2009.
Participanţii la Reuniune au pus în discuţie peste 20 de chestiuni, majoritatea fiind de ordin economic. Printre temele discutate se numără: colaborarea statelor CSI în combaterea efectelor crizei financiar-economice, optimizarea colaborării în domeniul energetic, dezvoltarea coridoarelor de transport în regiune, amplificarea colaborării în sfera inovaţională, etc.

La finalul Reuniunii au fost semnate un şir de documente în domeniile menţionate.
După Reuniune, Prim-ministrul Vlad FILAT,  Prim-ministrul Ucrainei Iulia TIMOŞENKO şi Serghei LEBEDEV, Preşedintele Comitetului Executiv, Secretar Executiv al CSI au făcut declaraţii de presă.

Iulia TIMOŞENKO a calificat evenimentul de la Ialta drept unul istoric şi a menţionat că toate documentele semnate sînt importante pentru dezvoltarea în continuare a colaborării în cadrul CSI.

În special, Prim-ministrul Ucrainei a menţionat documentele semnate în vederea combaterii crizei financiar-economice şi dezvoltarea colaborării în domeniul energetic.

Vlad FILAT a calificat discuţiile din cadrul reuniunii drept seriose, deschise şi pragmatice.

„S-a simţit dorinţa de soluţionare a problemelor comune cu care ne confruntăm, iar documentele semnate în cadrul reuniunii sînt extrem de importante”, a spus Prim-ministrul Republicii Moldova.
Vlad FILAT a dat asigurări că Republica  Moldova îşi va îndeplini obligaţiile pe care le are în cadrul CSI şi a accentua importanţa colaborării comercial-economice în cadrul acestei organizaţii.

Serghei LEBEDEV a apreciat prestaţia Republicii  Moldova în calitate de preşedinte al CSI în 2009 şi  susţinerea acordată de Ucraina în vederea organizării reuniunii Consiliului Şefilor de Guverne al Comunităţii Statelor Independente la Ialta.

Serghei LEBEDEV  a comunicat că de la 1 ianuarie 2010,  Preşedinţia CSI va fi preluată de către Federaţia Rusă şi a menţionat că următorul Summit al Şefilor de Guverne al CSI  va avea loc pe data de 21 mai, 2010, la Moscova.

Serviciul de presă al Guvernului