Nume
Parola
Vizualizări: 1725
Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Dan RUSSEL, adjunct al asistentului al Secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, aflat în vizită de documentare în Republica Moldova
Chisinau, 19 Noiembrie 2009 — La întrevedere a participat şi Asif J. CHAUDHRY, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova. Discuţia s-a axat pe situaţia social-politică din Republica Moldova, conflictul transnistrean, lupta cu  traficul de fiinţe umane,  vizita pe care Vlad FILAT urmează să o efectueze la  Washington în luna ianuarie, 2010.

Dan RUSSEL l-a felicitat pe Vlad FILAT cu succesul obţinut de Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, precizînd că acest Guvern de coaliţie este un exemplu de succes al democraţiei.
„SUA vor continua să ofere sprijin  Republicii Moldova şi în acest context  vine Acordul dintre Corporaţia  Provocările Mileniului şi Guvernul Republicii Moldova  în valoarea de 262 mln. USD, programele bilaterale de asistenţă în valoare de 50 mln. USD şi Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, negociat recent la Chişinău”, a spus Dan RUSSEL.

Referitor la conflictul transnistrean, Dan RUSSEL  a spus că SUA vor susţine Republica Moldova în găsirea unei soluţii viabile.
„Noi dorim progres în acest domeniu şi sîntem deschişi să oferim tot sprijinul de care este nevoie”, a precizat  Dan RUSSEL.

Prim-ministrul Vlad FILAT a mulţumit pentru suportul acordat Republicii Moldova de către Guvernul SUA, precizînd că Republica Moldova va reuşi pe calea democratizării şi europenizării.
„Vreau să vă asigur că avem trasate obiective clare, pe care deja am început să le implementăm. Desigur, nu este simplu şi există multe probleme. În acest context  suportul partenerilor internaţionali este unul extrem de important”, a precizat Vlad FILAT.

Referitor la problematica transnistreană, Vlad FILAT a spus că rolul SUA este unul important şi a mulţumit Guvernului SUA pentru susţinerea acordată în această direcţie.
„Deşi bugetul Republicii Moldova este unul destul de modest, pentru anul 2010 vom găsi resurse financiare pentru a lansa mai multe acţiuni ce vor avea menirea de a consolida încrederea între cele două maluri ale Nistrului”, a precizat Prim-ministrul.

Referitor la traficul de fiinţe umane, Vlad FILAT a spus că lupta cu acest fenomen negativ este una din priorităţile Guvernului şi se vor depune toate eforturile pentru ca acesta să fie contracarat.

Serviciul de presă al Guvernului