Nume
Parola
Vizualizări: 3531
CCCEC si societatea civila propun mecanisme eficiente de declarare a veniturilor si educatie anticoruptie in scoala
Chisinau, 18 Noiembrie 2009 — Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei si 7 ONG-uri din cadrul Aliantei Anticoruptie au formulat astazi, 18 noiembrie,  in cadrul unei sedinte de lucru, prioritatile unui parteneriat deschis in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, bazat pe actiuni comune concrete.

Directorul CCCEC Viorel Chetraru s-a pronuntat pentru impulsionarea dialogului si activitatilor bilaterale dintre Centru si societatea civila in vederea sensibilizarii populatiei referitor la riscurile coruptiei.

Chetraru a solicitat o implicare mai agresiva din partea ONG-urilor in monitorizarea activitatii CCCEC si a insistat asupra transparentizarii carentelor si golurilor identificate in procesul de lucru al angajatilor Centrului.

"Vrem sa fim criticati ori de cite ori am luat-o pe o pista gresita, a spus directorul.  Societatea civila trebuie sa ridice niste semne de intrebare, iar institutiile statului sa dea raspunsurile corespunzatoare."

Potrivit lui Chetraru, ultimul raport al Transparency International, a creditat Republica Moldova cu un important vot de incredere, pozitionind-o cu 20 de trepte mai sus fata de anul trecut.  "Aceasta apreciere ne obliga sa dinamizam masurile anticoruptie si sa facem urmatorii pasi pentru a urca mai sus", a opinat directorul.

Referindu-se la programul de prioritati care necesita a fi incepute in viitorul imediat, atit Centrul cit si Alianta Anticoruptie au trasat doua linii rosii:  perfectionarea mecanismului de declarare a veniturilor si educarea unei generatii noi intolerante la fenomenul coruptiei.

Ambele parti au consemnat ca mecanismul existent de declarare a veniturilor si proprietatilor este unul ineficient, netransparent si imperfect. "Insusi formularul de declarare a veniturilor trebuie sa fie mai complet incit sa elucideze nu numai veniturile, dar si cheltuielile, au spus reprezentantii societatii civile. Oamenii trebuie sa cunoasca situatia financiara a celor care ii reprezinta in ministere sau Parlament  si despre evolutia acesteia pe parcursul mandatelor. Acest lucru va asigura functionarul de stat cu o doza adecvata de credibilitate din partea cetateanului".

Referindu-se la perceptia coruptiei in societate si jusitificarea ei de catre o mare parte de cetateni Vasile Spinei, directorul Acces-Info, a declarat ca populatia este putin educata despre intoleranta fata de acest fenomen. "Se face poate prea putin la acest capitol, a spus el. Educatia civica si politicile anticoruptionale trebuie sa fie implementate in mediile tinere, chiar de la virsta scolara".

Vitalie Verebceanu, vicedirectorul CCCEC, a mentionat ca Centrul deja este in faza de a veni cu o initiativa motivata de introducere a obiectului "Educatie anticoruptie" in curricula scolara. "S-ar putea ca la anul deja sa avem un obiect nou de studiu. Urmeaza insa sa avem discutii cu ministerele de profil in vederea pregatirii si instruirii cadrelor, a precizat Verebceanu. Este o decizie curajoasa, dar iminenta. Am organizat Scoli anticoruptie cu liceeni, care si-au manifestat dezacordul si neacceptarea coruptiei ca metoda de solutionare a problemelor. Alta situatie este in rindurile studentilor, nemaivorbind de functionarii pe care ii instruieste Centrul. Ultimii sunt mai putin increzatori in combaterea fenomenului si tacit il aproba."

Intrevederea a durat mai bine de doua ore si a abordat multiple subiecte care solicita o conlucrare strinsa intre CCCEC si societatea civila. Printre temele discutate au fost si perfectionarea rapoartelor de expertiza anticoruptionala, eficientizarea mecanismelor de implementare a legilor care vizeaza lupta cu coruptia, elaborarea unui ghid pentru anchetatori si nu in ultimul rind asigurarea transparentei institutiei.

Partile au convenit sa aiba intruniri de bilant o data la trei luni. Sedintele de lucru insa vor fi mai frecvente si  vor avea loc la necesitate.      

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei