Nume
Parola
Vizualizări: 2920
ACŢIUNE URGENTĂ AMNESTY INTERNATIONAL: UN MUZICANT DIN BELARUS ESTE DEŢINUT ÎN UCRAINA
13 Noiembrie 2009 — Amnesty International a lansat actiunea de ajutor urgent în susținerea lui Igor Koktysh, activist social în vîrstă de 29 de ani, susţinător al opoziţiei şi muzicant din Republica Belarus. Acesta ar putea fi returnat cu forţa, în orice moment, din Ucraina în țara de origine, unde acesta riscă condamnarea la moarte în baza unor acuzaţii fabricate. Este prizonier de conştiinţă, deţinut pentru exersarea în mod paşnic a dreptului său la libera exprimare.

Igor Koktysh se află în detenţie în Ucraina, începînd cu data de 25 iunie 2007, după ce autorităţile Republicii Belarus au solicitat extrădarea acestuia, prezentînd acuzaţii nefondate, precum că dînsul ar fi săvîrşit un omor în Belarus în anul 2001. Este acuzat de comiterea unui "omor premeditat, în formă agravată", conform Articolului 139 al Codului Penal al Republicii Belarus, care prevede pedeapsa cu moartea.

Igor Koktysh a fost acuzat de omor în luna ianuarie 2001 şi s-a aflat în izolatorul de detenție preventivă pînă la desfăşurarea procesului său de judecată, în luna decembrie 2001. Se presupune faptul că în perioada aflării în custodie, acuzatul a fost torturat, maltratat, bătut şi închis gol într-o celulă foarte rece pentru a-l forţa să-şi recunoască vina. Prezentînd dovezi plauzibile precum că în timpul comiterii omorului se afla în alt oraş, acesta a fost achitat şi eliberat. Acest verdict a fost confirmat printr-o decizie a Curţii Supreme din Republica Belarus, la data de 1 februarie 2002.

După ce Igor Koktysh s-a mutat cu traiul în Ucraina, împreună cu soţia sa de naţionalitate ucraineană, în luna aprilie 2002, printr-o modalitatea neobişnuită, procurorul general al Republicii Belarus a atacat în instanţă verdictul şi dosarul a fost adus în instanţa de judecată primară, pentru a fi revizuit - de aici a apărut şi cererea pentru extrădare.

În Ucraina, Igor Koktysh a continuat să susţină în mod activ candidatul opoziţiei belaruse în timpul campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui, desfăşurată în Republica Belarus, în 2006. Igor Koktysh a înregistrat spoturi video, a creat bannere web şi a compus cîntece în susţinerea candidatului. Acesta, de asemenea, a creat o pagină web pentru Mişcarea Neformală a Tineretului, care nu este înregistrată, ce conţinea foi volante şi postere ale opoziţiei.

Igor Koktysh a aplicat pentru obţinerea statutului de refugiat în Ucraina, dar cererea lui a fost respinsă pe data de 23 octombrie 2008. În prezent, avocatul acestuia a atacat decizia respectivă în instanţa de apel.

Numeroase convenţii internaţionale cu privire la drepturile omului, la care Ucraina este parte semnatară, interzic deportarea sau extrădarea oricărei persoane într-o ţară în care acesta sau aceasta riscă condamnarea la moarte, riscă să fie torturat/ă sau sa-i fie aplicate alte forme de maltratare şi să le fie încălcate, în mod grav, alte drepturi.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ ADRESAŢI IMEDIAT ÎN FORMĂ SCRISĂ în limba engleză, rusă, ucraineană, sau în limba Dvs.:

* Să solicitaţi eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Igor Koktysh, întrucît acesta este prizonier de conştiinţă aflat în detenţie, pentru că şi-a exersat în mod paşnic dreptul său la libera exprimare;
* Să faceţi apel către autorităţile ucrainene ca acestea să-i asigure lui Igor Koktysh o apărare eficientă şi durabilă împotriva extrădării forţate a acestuia în Republica Belarus.

VĂ RUGĂM SĂ EXPEDIAŢI APELURILE DVS. PÎNĂ LA DATA DE 22 DECEMBRIE 2009, CĂTRE:
Iulia Timoşenko
Prim Ministru
M. Gruşevskogo 12/2
01008 Kiev
Ucraina
Fax: +380 44 254 0584
E-mail: yulia@tymoshenko.com.ua
Adresare:Stimată Doamnă Prim Ministru

Olexandr Medvedko
Procuror general
Vul. Riznitska 13/ 15
01601 Kiev
Ucraina
Fax: +380 44 280-26-03

COPII ALE APELURILOR CĂTRE: reprezentanţii misiunilor diplomatice ale Ucrainei acreditate în ţara Dvs. Vă rugăm să verificaţi la oficiile secţiei ţării Dvs., în cazul în care expediaţi mesajele după data indicată mai sus.

INFORMAŢIE SUPLIMENTARĂ

Igor Koktysh, muzicant al trupei rock interzise Mlecinii Puti (Calea Lactee), a fost implicat activ în domeniul politic şi social din Republica Belarus. A fost unul dintre membrii fondatori ai grupării de tineret, finanţată de către Biserica Catolică, care îşi propunea drept scop reabilitarea tinerilor dependenţi de droguri. Igor Koktysh a organizat festivalurile de muzică rock, pentru a face public mesajul "Nu drogurilor şi violenţei". La aceste festivaluri au fost prezentate steagurile şi sloganele opoziţiei. Igor Koktysh, de asemenea, a fost membru activ al mişcării de opoziţie Zubr (după ce a părăsit formaţia) şi a participat la un şir de campanii politice. În anul 2000, Igor Koktysh a încercat să fondeze o organizaţie independentă pentru tineret, Mişcarea Neformală a Tineretului, însă autorităţile au refuzat să înregistreze gruparea respectivă. În scurt timp după aceasta, şeful secţiei investigaţii a comisariatului local de poliţie s-a prezentat acasă la Igor Koktysh şi, în prezenţa martorilor, a afirmat că va găsi un motiv pentru a-l aresta. Igor Koktysh a fost pus imediat sub urmărire de către forţele de poliţie, acesta fiind supus interogărilor, percheziţiilor, fiindu-i aduse şi acuzaţii penale.

Se presupune că în perioada cînd Igor Koktysh se afla în detenţie, fiind acuzat de omorul unei rude a unui prieten apropiat, un ofiţer superior de poliţie a recunoscut că ştia că nu este vinovat de comiterea acestei crime, însă asupra lui era exercitată presiunea din partea superiorilor săi.

Igor Koktysh a depus o reclamaţie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în luna octombrie 2007, în vederea revizuirii deciziei de extrădare a lui în Republica Belarus şi a detenţiei acestuia înainte de extrădarea posibilă. În luna octombrie 2007, Instanţa de judecată a făcut apel către guvernului Ucrainei solicitînd ca acesta să nu fie extrădat înainte ca Instanţa de judecată să examineze dosarul.