Nume
Parola
Vizualizări: 1840
Întrevedere Vladimir Filat - Claudia Luciani
Chisinau, 13 Octombrie 2009 — Prim-ministrul Vladimir Filat a avut astăzi o întrevedere cu  delegaţia Secretariatului Consiliului Europei, condusă de Claudia Luciani,  Director pentru Afaceri Politice şi Cooperare,  Directoratul General pentru Democraţie şi Afaceri Politice. Delegaţia se află într-o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 12-14 octombrie, 2009.

Claudia Luciani a menţionat că scopul vizitei în Republica Moldova este de a discuta pe marginea Pachetului “Democraţia pentru Moldova”, iniţiat de Consiliul Europei în cooperare cu Comisia Europeană pe un termen de 18 luni (cu posibilitate de extindere). Pachetul vizează domeniile: mass-media, organele de poliţie şi procuraturii, instituţiile penitenciare, justiţia.

„Consiliul Europei este gata să ofere asistenţă Republicii Moldova în toate domeniile prioritare pentru dezvoltarea democratică a statului. Mass-media trebuie să funcţioneze liber, iar  justiţia trebuie să fie independentă. De asemenea, noi sîntem dispuşi să acordăm toate susţinerea necesară pentru investigarea evenimentelor ce au avut loc la 7-8 aprilie la Chişinău”, a spus Claudia Luciani.

Vladimir Filat a mulţumit pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de către Consiliul Europei.

„Noi nu doar am indentificat domeniile prioritare unde trebuie să muncim pentru a îndeplini toate angajamentele asumate de Republica Moldova faţă de Consiliul Europei, dar am şi elaborat mai multe acţiuni pe care urmează să le întreprindem în scurt timp. Printre acestea se numără operarea modificărilor la Codul electoral şi la Codul audiovizualului, adoptarea mai multor proiecte legislative în domeniul finanţelor  şi proprietăţii publice”, a spus Prim-ministrul.

Vladimir Filat a asigurat delegaţia Secretariatului Consiliului Europei că Republica Moldova va depune toate eforturile în vederea onorării depline a angajamentelor şi obligaţiunilor asumate faţă de Consiliul Europei.

Referitor la evenimentele ce au avut loc la 7-8 aprilie, 2009, Vladimir Filat a informat interlocutorii despre instituirea de către Parlament a unei comisii speciale în acest sens şi demararea unei anchete interne de către Ministerul Afacerilor Interne.

„Oamenii din Republica Moldova trebuie să cunoască ce s-a întîmplat cu adevărat la 7-8 aprilie. Urmează ca cei vinovaţi de arestarea ilegală şi maltratarea tinerilor să fie sancţionaţi, căci anume aceasta şi înseamnă funcţionarea statului de drept. O anchetă obiectivă este importantă şi pentru ca asemenea atrocităţi să nu se mai întîmple în viitor”, a spus Prim-ministrul.

Serviciul de presă al Guvernului