Nume
Parola
Vizualizări: 2370
O NOUA SPERANTA PENTRU CETATENII DIN R. MOLDOVA CARE DORESC SA REDOBANDEASCA CETATENIA ROMANA
Bucuresti, 13 Octombrie 2009 — Institutul pentru Drepturi Civile Europene cu sediul situat in Bucuresti, prin avocat Deleanu Ruslan in calitate de presedinte va infomeaza asupra faptului ca saptamana trecuta Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a decis sesizarea Curtii Constitutionale pentru a solutiona exceptia de neconstitutionalitate a  art.12 al. 4 cap. III din Legea cetatatetiei romane nr. 21/1991 astfel cum a fost modificata prin OUG nr.147/2008 care a fost aprobata prin legea nr. 171/2009  publicata in M.Of. nr. 321/14.05.2009 cu privire la faptul ca numarul maxim  de cereri de redobandire a cetateniei romane care urmeaza a fi primite in interval de un an pentru fiecare oficiu consular al Romaniei nu poate depasi 30.000

In fapt aceasta exceptie a fost ridicata in cadrul procesului intentat impotriva Ministerului Afacerilor Externe aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie de catre un cetatean moldovean nemultumit fiind de faptul ca de peste un an de zile asteapta sa fie invitat  sa depuna cererea  de redobandire a cetateniei romane  la Consulatul Romaniei din Chisinau, cu motivarea ca este neconstitutional  sa fii obligat sa astepti aproximativ 12 ani de zile pentru a inregistra o simpla cerere.

In conformitate cu sustinerile reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe exista un nr. de peste 360.000 de cereri de intentie formulate de catre etnicii romani din R.Moldova, iar la un simplu calcul matematic (360.000 de cereri de intentie existente impartit la cel mult 30.000 de cereri cate ar trebui sa fie primite pe an) rezulta un numar de minim 12 ani de asteptare pentru a inregistra o simpla cerere de  redobandire a cetateniei romane.

Institutul pentru Drepturi Civile Europene isi exprima convingerea ca decizia Curtii Constitutionale va inlatura acest articol neconstitutional existand posibilitatea depunerii mai multor cereri decat bariera legala de 30.000 dosare pe an impusa prin acesta modificare legislava, respectandu-se art 1 alin. 3 din Constitutia Romaniei care prevede faptul ca: „Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor... reprezinte valori supreme...si sunt garantate.”

Institutul pentru Drepturi Civile Europene
_____
Prin Presedinte -  avocat Deleanu Ruslan
0722 172929
idcebucuresti@yahoo.com