Nume
Parola
Vizualizări: 3898
TEATRUL ŞI CRITICA
Chisinau, 1 Octombrie 2009 — Teatrul şi critica: aşa se întitulează Masa rotundă, care se desfăşoară la Uniunea Oamenilor de Teatru din Moldova (UNITEM) la 01 octombrie 2009, începând cu ora 15.00. Este un proiect al Secţiei Critică din cadrul UNITEM, realizat în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice şi publicaţia on-line „Lanterna Magică”, revistă de artă, cultură, societate (www.iatp.md/Lanternamagica) şi susţinut de CHILD RIGHTS INFORMATION CENTER.

Critica de teatru se confruntă în prezent cu o gravă problema: lipsa continuităţii. Tot mai puţine nume noi apar sub cronicile de teatru sau în cadrul emisiunilor radio, tv. Mass-media nu acordă atenţia cuvenită actului teatral din Moldova.

Ideea acestui proiect este de a organiza la UNITEM o  Masă Rotundă cu studenţi ai Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice care se specializează în teatrologie, cât şi absolvenţi ai ultimelor promoţii de teatrologi care, în cadrul procesului de învăţământ, au dat dovadă de capacităţi şi abilităţi în materie de critică de teatru, dar, după absolvire, din lipsa unui loc de muncă în domeniu, au fost nevoiţi să se reorienteze în alte domenii, ceea ce nu înseamnă că au abandonat profesia pentru care au optat în anii de studii.

Scopul proiectului este de a susţine o discuţie sinceră cu viitorii teatrologi - critici de teatru din generaţia tânără care manifestă dorinţa de a se încadra activ în analiza şi evaluarea procesului teatral din Republica Moldova.

Obiectivul de bază al acestei Mesei Rotunde este a-i apropia pe actualii studenţi, cât şi pe foştii absolvenţi, specializaţi în critica de teatru, de singura instituţie care susţine aspiraţiile lor, ajutându-i să-şi desfăşoare activitatea într-un mediu profesionist şi contribuind în felul acesta la revigorarea criticii de teatru din Republica Moldova.

La Masa rotundă participă studenţii teatrologi, critici de teatru, conducerea UNITEM, reprezentanţi ai mass-media.

Larisa UNGUREANU,
Şef Secţie critică UNITEM