Nume
Parola
Vizualizări: 5095
Pictorul Timotei Bătrânu a adunat casele din copilăria unor Oameni Mari în expoziţia „Stări eoliene”
Chişinău, 22 Septembrie 2009 — Casa copilăriei Mariei Drăgan de la Bălăureşti, casa Angelei Păduraru de la Nemţeni, casa în care a copilărit Grigore Vieru la Pererâta, casa rapsodului Mihai Ciobanu de la Bujor, casa bunicii şi casa pictorului printre „petalele copilăriei” de la Bălăureşti etc. – toate aceste case din copilăria unor Oameni Mari au fost aduse de artistul plastic Timotei Bătrânu în expoziţia „Stări eoliene”, vernisată, la 22 septembrie 2009, la Chişinău.

29 de pânze, 18 acuarele şi o nouă, cea de-a patra, culegere de versuri, intitulată „Eoliane”, sunt prezente timp de 20 de zile la Muzeul Naţional de Arte, pentru a îmbina amintirile cu ziua de astăzi, pictura şi poezia, culorile şi cuvintele – toate îndreptăţindu-l pe Timotei Bătrânu să afirme, la 65 de ani, în placheta de versuri: „Tot mai clar îmi aud semenii / că au temere de moarte / dar eu mă tem de veşnicie”.

Pictorul Timotei Bătrânu îşi defineşte stilul ca fiind unul post-modernist, iar preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, vorbeşte despre această expoziţie ca despre una „de o calitate la superlativ”.

Sentimentul cu care Timotei Bătrânu vernisează această expoziţie? „În atelier niciodată nu poţi vedea cum arată toate lucrările odată, împreună. Este şi pentru mine o noutate să le privesc în acest fel. Văzându-le, înţeleg încotro să merg, ce drumuri să aleg, spre ce altă expoziţie să mă îndrept”.

Timotei Bătrânu este autorul celei mai înalte icoane din Moldova, „Mântuitorul tronând”, lucrare care măsoară peste 1 metru 70 înălţime şi care ţine locul altarului în biserica satului de baştină, Bălăureşti.

Igor Guzun