Nume
Parola
Vizualizări: 3122
O fosta detinuta din Balti a extorcat 5000 de euro pentru a mitui un judecator si a-si elibera de sub arest o colega
Balti, 22 Septembrie 2009 — Larisa Maneacova, condamnata in repetate rinduri pentru tilharie si coparticipare la omor, a fost prinsa de ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in timp ce primea 5000 de euro de la o locuitoare din municipiul Balti. Declaranta era fiica lui Ala Iascinina - o buna cunoscuta a banuitei - care se afla in arest de 2 ani, fiind invinuita de trafic de fiinte umane, proxenetism si spalare de bani. Maneacova i-ar fi promis ca are influenta asupra judecatorului care examineaza dosarul lui Iascinina si ca-l poate influenta sa o elibereze de sub arest.

Angajatii Directiei generale teritoriale Balti au organizat flagrantul si au surprins-o pe Larisa Maneacova in momentul in care primea suma extorcata, marcata "mita cccec". Totodata, ofiterii de urmarire penala sustin ca, in cadrul investigatiilor, au obtinut dovezi care probeaza faptul ca femeia intr-adevar urma sa plateasca un judecator din cadrul Judecatoriei Balti pentru solutionarea pozitiva a cazului. (Pentru a nu prejudicia ancheta, numele judecatorului nu poate fi divulgat.)

In acest caz a fost initiata o cauza penala in temeiul alineatului 3 al articolului 326 Cod penal al Republicii Moldova - "trafic de influenta cu primirea de bunuri sau avantaje in proportii deosebit de mari". Pentru comiterea unei atare infractiuni legislatia in vigoare prevede o pedeapsa "cu inchisoare pe un termen de la 5 la 10 ani cu amenda in marime de la 10 000 la 30 000 lei".

Daca va fi gasita vinovata, retinuta risca sa se aleaga cu o pedapsa mult mai dura, echivalenta cu ani grei de puscarie. Aceasta in conditiile in care femeia se afla inca pe termen de proba - perioada care se acorda persoanelor eliberate din detentie conditionat inainte de termen pentru comportament exemplar. In acest caz, judecata va adauga la ultima pedeapsa si termenul neispasit de la condamnarea anterioara.

Maneacova este retinuta pe un termen de 72 de ore si se detine in Izolatorul de detentie provizorie din Balti. Reiesind din gravitatea infractiunii incriminate, dar si din cazierul bogat al banuitei, CCCEC va pleda in fata judecatorului de instructie pentru arest preventiv.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei