Nume
Parola
Vizualizări: 1702
Educaţie în cîmp
Chisinau, 21 Septembrie 2009 — Copiilor li se încalcă dreptul la instruire, declară avocatul copilului, Tamara Plămădeală, referindu-se la elevii din Cimişlia, care au fost scoşi în cîmp la muncă. Oficialul s-a convins de aceasta, în timpul unei vizite de serviciu în raionul Cimişlia. „Copii de 11 ani culegeau strugurii de pe cîmp chiar dacă ei trebuiau să se afle în sălile de clasă şi să studieze. Vom cere explicaţii Ministerului Educaţiei pe marginea acestui caz”, a declarat avocatul copilului.

Tamara Plămădeală a aflat despre faptul că elevii de la liceul M. Eminescu din or. Cimişlia culeg struguri în loc să meargă la lecţii, de la părinţii aceestora, care s-au plîns că ei, în loc să-şi echipeze copiii de şcoală, îi trimit în fiecare dimineaţă la cîmp. Deşi „recrutarea” elevilor pentru muncă s-a făcut benevol şi, aparent, cu acordul părinţilor, aceştia din urmă spun că le-au permis copiilor să meargă la muncă, de frică să nu apară ulterior probleme la şcoală. Există totuşi un grup de elevi, care a refuzat categorig să meargă pe cîmp. Aceştia vin zilnic la şcoală şi studiază.
Avocatul a aflat că minorii sunt scoşi la muncă în baza unui contract legal încheiat între S.A Cimişlia şi administraţile liceului „M.Eminescu” şi a şcolii profesionale din Cimişlia. Zilnic, în intervalul de timp 9-17, elevii claselor a V-ea – a XI-ea  sunt aduşi pe podgoriile satului Cenac, unde muncesc pe timp de arşiţă(săptămîna trecută temperaturile au depăţit 25C), apa potabilă fiind adusă cu o cisternă. Excepţie fac elevii din clasele absolvente: a IX-a şi a XII-a, care fac ore în mod regulamenar.

„Sunt încălcate prevedirile Codului Muncii (art.46) care reglementează vîrsta minorilor şi orarul de muncă. Nici un minor nu a încheiat contract individual de muncă, astfel încălcîndu-se grav drepturile copilului”, a declarat Tamara Plămădeală.

 În legtură din acest caz, avocatul copilului, va cere o explicaţie Ministerului Educaţiei în baza cărui act normativ, acesta  a dispus ca elevii din Cimişlia să lipsească de la ore, întrerupînd astfel procesul instructiv. Tamara Plămădeală recomandă ca începînd de mîine, 22 septembrie, copiii să se întoarcă în sălile de studiu şi să reînceapă orele, în caz contrar va înainta o cerere în judecată în apărarea drepturilor copilului.  

Persoana de contact: Daniela Galai,
Specialist în relaţii publice


Biroul Avocatul parlamentar pentru protecţia
drepturilor copilului
mailto: ombudspresa@gmail.com