Nume
Parola
Vizualizări: 3385
650 de euro pentru restituirea permisului de conducere
Chisinau, 18 Septembrie 2009 — Un detinator de patenta din orasul Calarasi a fost retinut ieri, 17 septembrie 2009, in flagrant delict de catre ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei in momentul in care primea 650 de euro de la un cetatean. Retinutul se numeste Valeriu Visinschi si este proprietarul unui atelier de electrocasnice din Calarasi.

Potrivit declarantului, Visinschi ar fi extorcat 650 de euro pentru a-l ajuta sa-si restituie carnetul de sofer, ridicat anterior de Politia rutiera din Calarasi dupa ce reclamantul ar fi fost implicat intr-un accident de circulatie. Valeriu Visinschi i-a dat asigurari clientului sau ca are influenta asupra colaboratorului de politie care gestioneaza cazul si ca-l poate determina sa solutioneze pozitiv situatia.

Informati despre eventualitatea producerii unui act de corupere, angajatii CCCEC au declansat o serie de actiuni investigativ-operative pentru a documenta cazul si a stabili circumstantele care probeaza ilegalitatea faptei comise de catre Visinschi. Promptitudinea cu care au actionat ofiterii CCCEC le-a permis sa organizeze flagrantul fara incidente si sa retina suspectul.

Transmiterea banilor a avut loc in incinta atelierului banuitului, acest lucru fiind fixat video de catre expertii Centrului, dupa care Visinschi a fost retinut in temeiul articolelor 166-167 Cod de procedura penala in prezenta procurorului anticoruptie.

Banuitul a predat benevol bancnotele si a recunoscut ca le-a primit drept recompensa. In prezent el se afla in Izolatorul de detentie provizorie al CCCEC.

Centrul a initiat o cauza penala in temeiul lit. b), alin. (2), art. 326 Cod Penal al R. Moldova - "trafic de influenta", urmind ca organul de urmarire penala sa intreprinda toate masurile legale ce se impun pentru a acumula suficient material probatoriu. In acelasi context, actiuni investigative vor fi desfasurate si pentru stabilirea legaturii lui Visinschi cu politistul care instrumenta cazul si daca a avut acesta vreo partinitate la cele intimplate.

Precizam ca, daca instanta de judecata va dovedi culpabilitatea retinutului, acesta va fi pasibil de o pedeapsa sub forma de privatiune de libertate pe un termen intre 3 si 7 ani sau de o amenda in marime de pina la 60 000 lei.

Amintim ca printre infractiunile de coruptie si cele conexe, "traficul de influenta" este una dintre cele mai raspindite, figurantii devenind din ce in ce mai precauti.

De la inceputul anului in curs, CCCEC a depistat 27 cazuri de acest gen care s-au evidentiat prin extorcari ilicite de diferite sume de bani - intre sute si mii de euro.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei