Nume
Parola
Vizualizări: 4363
Voronin a ordonat distrugerea coaliţiei liberal-democrate
23 August 2009 — Retorica agresivă şi anti-occidentală întrebuinţată de preşedintele PCRM, V. Voronin, confirmă în mod repetat iraţionalitatea şi anacronismul acestei forţe politice perimate, dar nedornice să părăsească cu demnitate viaţa politică centrală.

Pe fondul unei fobii electorale accentuate (fredonate regulat de V. Voronin), liderul comunist a reuşit recent să-şi revigoreze autoritatea politică intra şi extra-partinică „ştearsă” şi fragilă prin comunicarea „tet a tet” cu preşedintele rus D. Medvedev. Paradoxal, dar acest lucru a fost inoculat şi în cazul cu prim-ministrului ucrainean, pe marginea controversatului regim de intrare a moldovenilor pe teritoriul ucrainean, instaurat de Guvernul „Timoşcenko”, iar apoi în mod uluitor denunţat tot de el. Or, Voronin îşi revendică semnificaţia de figură politică majoră capabilă în continuare să acţioneze, chiar şi pe plan extern.

Discursul formulat de liderul PCRM, ulterior interpretat şi răspândit de „câinii de pază” (watchdogs) a regimului comunist (postul TV „NIT”) reflectă obiectivele elaborate în laboratoarele comuniste şi probabil convenite cu Moscova (în timpul întrevederii Medvedev-Voronin au fost puse în discuţie probleme legate de situaţia post-electorală din Modova).

Pe plan intern, comuniştii vor lupta pentru o coaliţie de „centru-stânga” alcătuită din PCRM şi PDM, pereclitând unitatea Alianţei pentru integrarea europeană. În acest sens, ei vor exploata pe larg mitul posibilului „trădător” atribuit democraţilor conduşi de M. Lupu, pentru a bulversa Coaliţia democrată din interior, dar şi pentru a isteriza opinia publică aflată în derut din cauza informaţiilor contradictorii difuzate de sursele media. Pe calea intensificării presiunilor publice asupra Alianţei, comuniştii pregătesc terenul pentru scindarea acesteia. Or, mediatizarea intenţiilor liberalilor de a adera la NATO (în realitate, excluse de Planul de guvernare elaborat de membrii Alianţei pentru integrare europeană), care pot duce la repetarea scenariului georgian sau ucrainean în RM (televiziunea pro-comunistă „NIT” a relatat ieri, 22 august, că liberalii vor să înrăutăţească relaţiile cu Rusia, provocând războaie militare ca în Georgia şi confruntări diplomatice şi energetice ca Ucraina). Două aspecte merită a fi discutate: sursele meditiace servile comuniştilor nu au evocat faptul că Rusia a participat la acţiunile militare din Caucaz; iar PDM-ul lui Lupu a fost în mod deliberat decuplat de ceilalţi exponenţi ai coaliţiei. Or, conform planurilor PCRM, ca urmare a şantajului public sistematic şi complex, democraţii se vor desolidariza de Alianţă formând coaliţia de centru-stânga.

Pe de altă parte, ultimele insinuări la adresa liberal-democraţilor denotă schimbarea de concept a propagandei comuniste. Astfel, din inamici ai statalităţii moldoveneşti, aceştia au fost reprofilaţi în agenţi euro-atlantici care ar urmări ameninţarea securităţii RM şi viitori destabilizatori ai relaţiilor moldo-ruse (deşi, Programul liberal-democraţilor prevede expres parteneriate strategice cu Rusia şi SUA).



De asemenea, în lumina vizitei încurajatoare de la Soci, Voronin a dorit în mod public să-şi încurajeze echipa (oricum „demoralizată”, căci chiar alocuţiunea liderului lor a cuprins note pesimiste privind rezultatele electorale sub aşteptările PCRM şi probabil ale Moscovei), conferind în mod artificial coeziune partidului, cu scopul prevenirii manevrelor de identificare a celor 8 voturi „de aur” de către liberal-democraţi.

Pe plan extern, Voronin a lansat semnale clare puterilor occidentale, învinuidu-le de încercarea de a transforma RM în a doua Georgie (declaraţii difuzate de presa rusă şi cea ucraineană), prin deteriorarea relaţiilor strategice cu Rusia, ca urmare a susţinerii Alianţei pentru integrare europeană. După ce a insultat Fondul Monetar Internaţional, liderul comunist reanimează discursuri ostile anti-occidentale similare celor de la începutul primului mandat în forul legislativ (2001, când a fost semnat şi tratatul bilateral moldo-rus).

Confruntarea geopolitică între actorii politici autohtoni nu este accindentală, prin susţinerea vizibilă, dar condiţionată (Medvedev la Soci a declarat că declinul în relaţiile comerciale bilaterale moldo-suse trebuie substituit cu altceva, evitând să precizeze cu ce anume!), Rusia îşi doreşte recucerirea influenţei în RM, minimizate de bilanţul alegerilor din 29 iulie.

Pentru a nu permite înfiinţarea unor guvernări pro-europene şi/sau euro-atlantice (ceea ce nu înseamnă în mod obligatoriu că acestea sunt şi anti-ruseşti) în Vestul CSI-ului, Moscova utilizează grupările politice coruptibile şi compromise pentru a reţine sau tergiversa înglobarea statelor în spaţiul european şi cel euro-atlantic.

autor: Denis Cenuşa, politolog

Continuarea pe Observatorul Politic: www.cenusadi.wordpress.com