Nume
Parola
Vizualizări: 3130
Tîlhari săltaţi de poliţie
Chisinau, 20 August 2009 — Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva infracţiunilor grave săvârşite asupra cetăţenilor şi agenţilor economici. Actualitatea acţiunilor poliţieneşti se explică prin pericolul social sporit care îl prezintă acest gen de infracţiuni, precum şi prin ponderea ridicată a acestora în ultimul timp. Mai mult ca atât, ca urmare a oricărui gen de crimă, cel mai mult are de suferit victima, căreia i se provoacă, în egală măsură, un prejudiciu atât material, cât şi moral.

Statisticile scot în prim-plan o realitate crudă: motivele comiterii acestor fărădelegi sunt generate de eliberarea din detenţie a persoanelor, reîntoarcerea moldovenilor de peste hotare cu sume considerabile care cad pradă în mâinile făptuitorilor. De asemenea, investigaţiile desfăşurate de oamenii legii denotă că membrii grupărilor criminale anticipă săvârşirea acestor fărădelegi cu o studiere prealabilă a cetăţenilor şi agenţilor economici.

O tâlhărie ruptă dintr-un scenariu de film poliţist s-a petrecut, în noapte de 15 spre 16 august curent, in incinta staţiei de alimentare „Tehpomlos” din apropierea satului Moscovei, raionul Cahul. Cu premeditare sau nu, protagoniştii infracţiunii, înarmaţi cu arme albe şi de foc au imobilizat operatorii, au furat 32 000 lei şi au fugit, ca într-un final să fie reţinuţi de poliţie.
Trei indivizi, cu feţele acoperite de fesuri şi înarmaţi cu o armă de vânătoare cu ţeava tăiată au intrat în benzinărie în jurul orei 4.00. Aici se aflau doi operatori, care au rămas blocaţi când au văzut că au asupra lor o armă cu care au fost ameninţaţi să le dea banii. De frică nimeni nu a reproşat. Au furat leii din casierie şi safeu şi au luat-o la fugă. După plecarea bandiţilor, angajaţii şi-au revenit din şoc au ieşit afară şi au sesizat poliţia din teritoriu. Imediat la faţa locului a ieşit grupa operativă a Comisariatului raional de poliţie Cahul. Pentru prinderea atacatorilor, oamenii legii, au blocat întreaga zonă, fiind instalate filtre de poliţişti, totodată fiind verificată înregistrarea surprinsă de camera video amplasată la staţia PECO.

Ca rezultat al acţiunilor de investigaţie operativă, cei care au săvârşit această fărădelege au fost reţinuţi. Acestea s-au dovedit a fi trei minori cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, locuitori ai oraşului Cahul, anterior judecaţi. Efectuând percheziţiile de specialitate la domiciliul „mascaţilor” au fost depistate obiectele cu care a fost săvârşită tâlhăria (cagule, 2 pistoale, o armă de vânătoare, cartuşe etc.).

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 188 alin. 2 Cod Penal al RM „Tâlhăria”. Conform legislaţiei persoana culpabilă de comiterea acestui delict riscă până la 12 ani de închisoare.

Un atac tâlhăresc a avut loc şi pe teritoriul unei baze angro din oraşul Căuşeni. Aici, două persoane necunoscute au atacat administratorul întreprinderii în timp ce acesta ieşea cu maşina de model „Ford Tranzit” de pe teritoriu. Atacatorii l-au ameninţat cu un pistol, l-au bătut cu pumnii în cap după care au furat din maşină peste 100 000 lei, venitul obţinut din vânzări şi au dispărut.

Actualmente se întreprind acţiuni cu caracter investigativ-operativ şi acţiuni de urmărire penală în vederea stabilirii şi reţinerii infractorilor.
MAI atenţionează, că pentru a reduce riscul de a fi tâlhăriţi, cetăţenii trebuie să acorde o atenţie sporită măsurilor de securitate. Totodată poliţia îndeamnă la o mai bună colaborare cu organele de drept, în acest sens.
 
Centrul de Presă a MAI