Nume
Parola
Vizualizări: 3151
Serviciul 901 atenţionează!
Chisinau, 14 August 2009 — Odată cu începerea sezonului de vară s-a majorat numărul incendiilor şi a cazurilor de înec.
Acestea s-au produs, în mare parte, din cauza iresponsabilităţii oamenilor. În consecinţă, au fost înregistrate pierderi considerabile şi chiar victime omeneşti.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, în special Serviciul protecţie civilă şi situaţii excepţionale(SPCSE) îşi intensifică eforturile nu numai pentru a acţiona prompt la toate apelurile, dar şi pentru a avertiza populaţia solicitând maximă precauţie la foc şi apă.
Astfel, de la începutul anului în republică au avut loc 1363 incendii. Drept urmare a nenorocirilor declanşate au decedat 98 de persoane, inclusiv un copil. Aceste deflagraţii cauzând un prejudiciu material de peste 14 milioane lei. Totodată, graţie intervenţiei promte a pompierilor şi salvatorilor au fost salvate 498 de persoane şi bunuri de peste 94 milioane lei.

În legătură cu situaţia creată, Serviciul pompieri şi salvatori se adresează către toţi cetăţenii cu rugămintea de a respecta cu stricteţe acţiunile de apărare împotriva incendiilor: excludeţi utilizarea focului deschis în apropierea materialelor combustibile, precum şi nemijlocita apropiere a diferitor construcţii auxiliare, nu lăsaţi focul fără supraveghere, nu daţi foc gunoiului şi ierbii uscate în apropierea caselor de locuit şi anexele acestora, nu lăsaţi fără supraveghere copiii etc. Reţineţi! în perioada de vară, temperaturile ridicate şi vântul favorizează răspândirea focarelor aprinse.

Referitor la cazurile de înec, angajaţii SPCSE a MAI recomandă, ca populaţia să nu se scalde în locuri neautorizate sau neamenajate în acest scop, înainte de scăldat să nu consume alcool, să nu se afle în apă prea mut timp, pentru a evita suprarăcirea şi supraobosirea organismului şi să nu lase copiii fără supraveghere şi să le explice regulile cu privire la scăldat.
De menţionat că de la începutul anului curent victime ale înecurilor au devenit 121 de persoane dintre care 23 de copii.

De asemenea, în scopul profilaxiei accidentelor pe apă, colaboratorii staţiilor de salvare efectuează zilnic comunicări, celor aflaţi pe plaje, despre regulile de comportare pe apă, au fost susţinute lecţii de profilaxie în instituţiile de învăţământ din ţară, fiind continuate în perioada estivală la taberele de odihnă .

Pentru amatorii de a merge cu barca, angajaţii Serviciului protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale aduc la cunoştinţă regulile de comportare pe barcă:
vasul trebuie să fie asigurat cu mijloace de salvare (colac, pieptar), căuş, vâsle etc.
În timpul plimbării cu barca se interzice ca aceasta să fie supraîncărcată.

De asemenea intrarea cu barca în sectorul de scăldat al plajei este interzis. Doritorii de a se plimba cu nava sunt atenţionaţi să evite apropierea acestora una de alta, să evite aşezarea pe bordul bărcii, trecerea dintr-o barcă în alta, săritul în apă, aflarea pe apă pe timp de noapte precum şi aflarea în barcă în stare de ebrietate.
 
Centrul de presă al MAI