Nume
Parola
Vizualizări: 4319
Funcţiile au fost partajate, competiţia politică continuă
13 August 2009 — Potrivit Jurnal.md exponenţii "Alianţei pentru Integrare Europeană" au negociat formula de compromis în partajarea funcţiilor. Reieşind din această ecuaţie postul de şef de stat va fi cedat liderului democraţilor, Marian Lupu. Spicher al Parlamentului ar deveni V. Filat. Ceilalţi doi lideri vor fi nominalizaţi pentru funcţia de Prim-ministru - S. Urecheanu şi de Vice-preşedinte al legislativului - M. Ghimpu.

Dacă această distribuţie va prinde contur, atunci vom păşi într-o ipostază nouă a luptei politice, în care protagoniştii centrali vor fi comuniştii cu cele 8 voturi necesare pentru depăşirea iniţială a crizei politice.

În această fază, în condiţiile formulei menţionate, vom avea o Coaliţie de partide democratice, în care două partide vor fi evident "avantajate" - PLDM şi PL, iar altele două vor depinde de "suma" dialogului politic din Parlament. Acest scenariu (indezirabil pentru ultimele două formaţiuni) poate fi cauzat de poziţia ostilă a PCRM-ului vizavi de M. Lupu, candidat din partea Coaliţiei pentru funcţia de Preşedinte al RM. Efectele acestei divergenţe se vor răsfrânge şi asupra AMN-ului, care conform partajării "provizorii" dispune de poziţia centrală în viitorul Guvern - Prim-ministru.

Probabilitatea acestor evoluţii negative ar fi putut determina decizia PLDM şi PL (deţinătorii celor mai multe mandate în cadrul Coaliţiei) de a ţinti funcţiile înalte din forul legislativ, lăsându-i pe PDM şi AMN în afara posesiei reale a unor posturi valoroase.

Conjunctura dată va condiţiona posibila identificare şi mobilizare a voturilor comuniştilor "transfugi", graţie "neutralităţii" politice a lui M. Lupu tolerate de anumiţi comunişti, dar a admisibilităţii acesteia pentru PCRM în general. În condiţiile unor transferuri de putere şi de influenţă substanţiale, PCRM-ul ar putea accepta alegerea lui Lupu în schimbul unor garanţii, convenite chiar şi cu actorii internaţionali (după exemplul Ucrainei).

Totodată, criza economică şi cea politică cu potenţial enorm de creştere oferă anumite oportunităţi pentru PCRM de a se avânta în orchestrarea anticipatelor (în condiţiile unor credite externe valabile, din partea Rusiei şi Chinei).

Dar, blocarea procesului de alegere a Preşedintelui şi indirect a Prim-ministrului poate va resuscitarea unui nou guvern interimar "comunist" (cu aceeaşi componenţă) care nu va face faţă crizei multilaterale. În asemenea condiţii, posibilele alegeri anticipate din 2010 vor fi catastrofale pentru PCRM nu doar în raport cu factorii interni, dar şi cu cei externi (Moscova).

Continuarea pe blogul lui Denis Cenusa: www.cenusadi.wordpress.com (Observator Politic)