Nume
Parola
Vizualizări: 3005
Gărzile populare – liniştea concetăţenilor
Chisinau, 11 August 2009 — Crearea şi eficientizarea activităţii gărzilor populare în toate raioanele ţării a devenit o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne. Oamenii în uniformă şi-au reorganizat misiunile, pledînd la necesitatea sporirii siguranţei cetăţeanului, la consolidarea încrederii şi respectului populaţiei faţă de poliţie şi obţinerii sprijinului acesteia în efortul comun de prevenire a fenomenului infracţional, accentul de bază fiind pus pe organizarea masivă a activităţii de profilaxie poliţienească propriu zisă şi antrenarea în activitatea de profilaxie a criminalităţii a tuturor forţelor societăţii civile, instituţiilor statale şi formaţiunilor obşteşti.

În acest context, s-a întreprins un ansamblu de măsuri organizatorice şi practice, care au urmărit scopul aprofundării conlucrării cu organele administraţiei publice locale, conlucrării cu societatea civilă, reanimării activităţii gărzilor populare şi implicării acestora în activitatea de profilaxie a fenomenului infracţional.

Astfel, în cele 7 luni ale anului curent au fost desfăşurate 1507 întruniri a gărzilor populare, pe lângă primării - 746, la întreprinderi - 221, la instituţiile de învăţământ - 377 şi în cadrul comisariatelor de poliţie -163. De asemenea, MAI, în special Direcţia generală poliţie ordine publică, continuă activitatea de promovare a mecanismului de asistenţă juridică şi protecţie socială a membrilor formaţiunilor vizate, prin acţiuni de iniţiativă legislativă, aspect ce va constitui un remediu pentru implicarea masivă a tuturor forţelor societăţii civile în activitatea antiinfracţională.

Actualmente în republică activează 1186 detaşamente ale gărzilor populare în număr de 14997 membri: pe lângă primării - 884 detaşamente, la întreprinderi - 212 şi la instituţiile de învăţământ - 90 detaşamente.

Pe parcursul a 7 luni ale anului 2009, membrii structurilor vizate au reţinut în flagrant delict 66 de infractori, iar alţi 37 au fost daţi în urmărire. Cu contribuţia voluntarilor acestor formaţiuni au fost descoperite 375 infracţiuni şi documentate 6626 persoane pentru diferite încălcări a legislaţiei în vigoare.

De menţionat faptul, că succesele obţinute de organele de poliţie în ultimile 7 luni în mare măsură au depins de susţinerea întregii societăţi, iar sarcina primordială pentru MAI în activitatea de profilaxie a fenomenului infracţional rămîne şi în continuare conlucrarea stabilă cu societatea civilă, reanimarea, de comun acord cu administraţia publică locală, a formaţiunilor obşteşti, în special a gărzilor populare.

Reiterăm, că liniştea în ţară depinde de noi toţi, iar asigurarea respectării drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor, este imposibilă fără o contribuţie reală din partea societăţii civile şi autorităţilor administraţiei publice.
 
Centrul de presă al MAI