Nume
Parola
Vizualizări: 1389
Viceprim-ministrul Victor Stepaniuc a efectuat, astăzi, o vizită la Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro” din Chişinău
Chisinau, 11 August 2009 — Luînd în consideraţie faptul că ţara noastră nu dispune de surse energetice esenţiale fosile (gazul natu¬ral, cărbunele etc.) devine tot mai actuală utilizarea resurselor energetice regenerabile. În vederea dezvoltării sectorului energiei regenerabile din ţara noastră în anul curent a fost lansat Programul de Stat „Valorificarea resurselor regenerabile de energie în condiţiile Republicii Moldova”. Responsabil de elaborarea şi implementarea utilajului de producere a biocombustibilului în cadrul acestui program de stat este Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”, care a înregistrat mai multe realizări în domeniul producerii şi utilizării surselor  alternative de energie.

În cadrul vizitei efectuate de viceprim-ministrul Victor Stepaniuc la Institutul de Tehnică Agricolă “Mecagro, directorul acestei structuri, profesorul Ion Hăbăşescu, a menţionat că în actualele condiţii economice apare stringenta necesitate ca asemenea cul¬turi ca rapiţa, sorgul zaharat, taminaburul să fie cultivate special ca plante energetice, ţinînd cont de faptul că posedă un potenţial energetic destul de sporit. Etanolul obţinut la fermentarea sucului din sorgul zaharat poate fi utilizat cu succes ca adaus la benzină (20% etanol) ca carburant pentru mo¬toarele cu ardere internă cu aprindere prin scînteie, iar uleiul de rapiţă după transforma¬rea lui în ester metilic – ca combustibil în mo¬toarele cu ardere internă cu aprindere prin comprimare. Avantajele esterului metilic în comparaţie cu motorina este vădită – durata funcţionării motorului se măreşte cu 40-60%, poluarea mediului ambiant se micşorează esenţial, preţul de cost al esterului este mult mai mic.

Viceprim-ministrul Victor Stepaniuc s-a familiarizat cu tehnologia de producere a esterului metilic din uleiuri (inclusiv şi din rapiţă). Utilajul elaborat în acest scop de Institutul “Mecagro” are o productivitate 600 kg/h, lucrează în flux şi timp de 24 ore garantează de la 7 t pînă la 14 t, iar anual – pînă la 5 mii tone. Aceasta este can¬titatea suficientă pentru un raion agricol.

Concomitent, Institutul "Mecagro" a confecţionat şi este pe cale de a testa o linie de producere a “palletelor” cu o productivitate de o tonă pe oră. Palletele sînt obţinute în exclusivitate din deşeuri vegetale, cum ar fi paiele, cioclejii, beţele de floarea soarelui, corzile viţei de vie etc. Palletele sînt astfel de produse, care permit automatizarea depli¬nă a procesului de ardere a materialului cu menţinerea parametrilor stabiliţi pe tot timpul de funcţionare a utilajului. Utilizarea palletelor permite asigurarea cu surse energetice renovabile în baza ma¬teriei prime agricole cu obţinerea unui efect economic esenţial.

Viceprim-ministrul Victor Stepaniuc a reiterat faptul că Agenţia de Transfer Tehnologic, de comun acord cu Ministerul Agriculturii şi Academia de Ştiinţe a Moldovei trebuie să organizeze în viitorul cel mai apropiat o serie de seminare practice şi training-uri în teritoriu pentru a familiariza autorităţile publice locale, producătorii agricoli şi antreprenorii rurali din întreaga ţară cu avantajele economice şi ecologice pe care le presupune utilizarea energiei regenerabile. În acest scop urmează a fi întreprinsă o campanie de popularizare şi promovare a acestor realizări ale ştiinţei şi transferului tehnologic din Republica Moldova.

Serviciul de presă al Guvernului