Nume
Parola
Vizualizări: 4335
Comuniştii aşteaptă rezultatele negocierilor intre liberali şi democraţi pentru a lovi din nou?
3 August 2009 — Ecuaţiile de forţe în viitoarea guvernare nu sunt pe deplin clare. Crearea “coaliţiei democratice” este vitală pentru liberali mai mult chiar decât pentru “democraţi”. Pe de altă parte, nicio forţă din cele menţionate nu doreşte să repete experienţa “tristă” a PPCD-ului, care deşi a obţinut diverse avantaje/beneficii a fost sancţionat nemilos de electorat. De aceea, atât PDM (tratat în continuare cu suspiciune de o parte din societate), cât şi cele trei partide liberale vor evita să intre în contact direct cu comuniştii.


Anume aceste fobii ale liberalilor (+PDM) de a relaţiona cu PCRM ar putea constitui obiectul viitoarei propagande a “opoziţiei comuniste responsabile”. Or, se va încerca inocularea ideei că “liberalii urmăresc scopuri politice” trecând sub vedere problemele ţării.

Totodată, monopolul şi integritatea “colosului” comunist a fost fisurată de abandonul partidului de către emergentul lider politic Marian Lupu. De aceea, graţie principiilor democratice care au mai supravieţuit cei 8 ani de guvernare comunistă, adică votul secret şi liber pentru alegerea Preşedintelui ţării poate aduce noi surprize PCRM-ului “egocentric” şi “perimat”. Aspiraţiile liberale revigorate în societate datorită victoriei opoziţiei, dar în special erodării mitului invincibilităţii comuniştilor, pot constitui referinţe de bază pentru convingerea “celor 8″ “neocumunişti” să voteze eficient pentru un nou Preşedinte. Însă pentru a exclude orice intenţii de “purificare” în rândurile sale, partidul “roşu” ar putea alege calea boicotării alegerilor, înainte de toate intimidându-şi membrii mai vulnerabili.

Continuarea pe blogul politologului Denis Cenusa: www.cenusadi.wordpress.com