Nume
Parola
Vizualizări: 4056
Drepturile electorale ale alegătorilor din regiunea transnistreană sunt în continuare ignorate, constată Promo-LEX
30 Iulie 2009 — Cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în regiunea transnistreană au manifestat un interes sporit faţă de scrutinul anticipat, constată raportul provizoriu Promo-LEX privind ziua alegerilor.

În pofida obstacolelor create de administraţia separatistă şi a lipsei de informare a alegătorilor din partea autorităţilor constituţionale, la scrutinul anticipat au participat cu 1.500 mai mulţi alegători decât în 5 aprilie 2009.

Reprezentanţii regimului de la Tiraspol au blocat drumurile, verificând minuţios mijloacele de transport la fiecare post de control. Toate acestea au limitat libertatea persoanelor la libera circulaţie.

„Autorităţile constituţionale s-au dovedit incapabile să asigure realizarea dreptului la vot pentru locuitorii comunei Corjova, raionul Dubăsari, pe teritoriul secţiei de votare respective”, susţine juristul Promo-LEX Ion Guzun.

Asociaţia Promo-LEX este îngrijorată de tentativele de a intimida observatorii independenţi, intervenindu-se astfel în procesul de monitorizarea a scrutinului. Observatorii au fost ameninţaţi iar, în unele cazuri, chiar înjuraţi. Reprezentanţii administraţiei publice locale, precum şi poliţiştii, au fost văzuţi în repetate rânduri în raza de 100 metri de la secţiile de votare.

Listele electorale au fost întocmite cu încălcări multiple ale legislaţiei în vigoare. Observatorii Promo-LEX au depistat numeroase cazuri de includere a persoanelor decedate, precum şi lipse ale datelor din buletinele de identitate. Totodată, s-au constatat dispariţii ale filelor din listele electorale şi eliberarea certificatelor pentru drept de vot în baza unor acte de identitate nevalabile sau inexistente.

„În procesul de votare au fost observate cazuri de utilizare a formelor „F 9” dubioase: cu fotografia lipită cu bandă adezivă, fără indicarea numărului documentului sau fără aplicarea ştampilei pe fotografie”, a evidenţiat Ion Manole, preşedinte Promo-LEX.

Observatorii au mai constatat aplicarea diferenţiată a practicilor birourilor electorale ale secţiilor de votare în privinţa admiterii sau respingerii solicitărilor cetăţenilor de a vota la domiciliu. Au fost înregistrate cazuri de neglijenţă şi iresponsabilitate din partea membrilor organelor electorale faţă de atribuţiile ce le revin.

------
Persoane de contact:
Ion Manole, preşedinte Promo-LEX,
mob. 69 07 08 00
e-mail: info@promolex.md.

Inna Guleac, responsabil relaţii publice Promo-LEX,
mob. 69 33 78 41
e-mail: innaguleac@gmail.com.