Nume
Parola
Vizualizări: 3592
PRIMUL CAZ DE INFECŢIE GRIPALĂ A(H1N1) ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Chisinau, 30 Iulie 2009 — În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz confirmat de infecţie gripală A(H1N1) în laboratorul naţional. Cazul confirmat se referă la o pacienta în vîrstă de 24 ani, din municipiul Chişinău, care s-a întors în ţară la 26 iulie,  după o călătorie de 2 săptămîni în mai multe ţări din Europa.
Ea s-a adresat şi a fost internată în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” la 27 iulie, cu diagnosticul de caz suspect de infecţie gripală A(H1N1). Pacientei i se acordă asistenţa medicală necesară, inclusiv tratamentul cu preparate antivirale. Evoluţia bolii este favorabilă.
Au fost identificate 25 de persoane care au fost în contact cu pacienta, acestea se află sub supraveghere medicală.

Probele recoltate de la bolnavă sînt transmise la laboratorul de referinţă regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Londra, conform procedurilor stabilite.
Ministerul Sănătăţii continuă supravegherea epidemiologică în ţară şi colaborează în permanenţă cu OMS, actualizînd măsurile de control şi prevenire a răpîndirii infecţiei gripale pandemice A(H1N1). Pînă în prezent au fost înregistrate 23 cazuri suspecte de infecţie gripală A(H1N1), testele pentru 22 de cazuri sunt negative.
Conform datelor OMS, la data de 29 iulie, peste 150 de ţări au raportat 175785 cazuri de infecţie gripală A(H1N1), inclusiv 1116 cazuri de deces.

În scopul protecţiei este important ca populaţia să conştientizeze necesitatea respectării măsurilor de igienă şi de protecţie individuală:
evitarea contactului strîns cu persoane care par să nu se simtă bine, care au febră, tuse, sau strănută;
spălarea pe mîini cu apă şi săpun cît mai des;
acoperirea gurii şi nasului cu batista atunci cînd tuşim sau strănutăm;
evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave sau suspecte. Respectarea distanţei de cel puţin 1 metru;
evitarea, după posibilitate, a frecventării locurilor aglomerate;
practicarea obiceiurilor sănătoase, inclusiv somn adecvat, consum de alimente sănătoase şi respectarea unui mod de viaţă activ.

La apariţia primelor simptome de boală trebuie să ne adresăm medicului.
###

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii