Nume
Parola
Vizualizări: 2472
Centrul CONTACT a făcut totalurile Campaniei de educaţie electorală „Alege conştient! Alege liber!”
Chişinău, 30 Iulie 2009 — Centrul CONTACT a făcut totalurile campaniei de educaţie electorală pentru alegerile anticipate a deputaţilor în Parlamentul Republicii Moldova, desfăşurate sub genericul „Alege conştient! Alege liber!”.

În perioada 13-27 iulie, în 20 de localităţi din Republica Moldova, preponderent centre raionale, au avut loc dezbateri publice cu participarea tuturor concurenţilor înscrişi în cursa preelectorală.

În cadrul dezbaterilor, cetăţenii au avut posibilitatea să ia cunoştinţă mai îndeaproape de programele electorale ale partidelor politice, să acorde întrebări şi să intre în discuţii directe cu concurenţii electorali, creîndu-şi în felul acesta o viziune clară asupra ofertelor cu care aceştia au venit în faţa electoratului.

Atît pentru partidele politicile, cît şi pentru alegătorii participanţi la dezbateri, acest eveniment a constituit un examen de maturitate politică şi cetăţenească, pe care majoritatea din ei l-au trecut cu brio.

Activităţile din cadrul campaniei au fost realizate în parteneriat cu Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) şi Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă (ACI), fiind susţinute de Fundaţia Friedrich Ebert (Germania) şi „National Endowement for Democracy” (SUA).

Concomitent, în alte 20 de localităţi ale republicii, un şir de organizaţii neguvernamentale cu experienţă în domeniul educaţiei civice au desfăşurat diferite tipuri de activităţi menite să sporească activismul cetăţenilor cu drept de vot. Cu suportul acordat de Centrul CONTACT circa 20 de ONG-uri locale au desfăşurat seminare, traininguri, victorine, dezbateri publice şi alte activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor.

În activităţile din cadrul campaniei au fost utilizate materialele informative şi de educaţie electorală elaborate şi aprobate de CEC şi editate de către organizaţiile-membre ale Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte – Coaliţia 2009.

Desfăşurarea cu succes a acestor activităţi de educaţie electorală a contribuit la sporirea activismului civic, ridicarea nivelului culturii politice a alegătorilor şi a gradului lor de înţelegere a fenomenului electoral, ajutîndu-i să facă o alegere conştientă, liberă şi corectă.


Pentru informaţii suplimentare:
Tel/fax: (022) 23-39-47
Vasile Cioaric, coordonator proiect
vcioaric@contact.md
Natalia Răileanu, coordonator relaţii publice
e-mail: nraileanu@contact.md

# # #


Centrul CONTACT este o organizaţie independentă, nonprofit, apolitică, care susţine democraţia în Republica Moldova, promovînd valorile unei societăţi deschise. CONTACT îşi propune să consolideze societatea civilă şi pledează pentru un dialog real, eficient şi deschis între sectorul asociativ, administraţia publică şi business.

Mai multă informaţie despre activitatea şi proiectele Centrului CONTACT găsiţi pe www.contact.md