Nume
Parola
Vizualizări: 1622
Tabăra de vară pentru angajarea civică a schimbat viaţa unor tineri din R Moldova… din spusele participanţilor
Balti, 24 Iulie 2009 — Educaţia civică a devenit mai accesibilă tinerilor din zona de Nord a R Moldova. Pe parcursul a 4 zile în perioada 20 - 23 iulie 2009 la baza de odihnă ,, Dacia “ din Vadul lui Vodă , 20 tineri au participat la şcoala de vară ,, Angajarea civică a tinerilor “,organizată în cadrul proiectului : „Tinerii - promotori ai schimbării pentru o societate democratică" , care este susţinut financiar de  Balkan Trust for Democracy (GMF). Proiectul menţionat  este implementat de AO Pro Cooperare Regională în parteneriat cu ONG-le ,, Caroma Nord “ şi ,, OZON “.

Scopul  taberei  a fost  de a pregăti tinerii  să se implice  mai  activ  în viaţa societătii, să-şi  dezvolte abilităţi de lider, să contribuie la crearea unei societăţi civile mai puternice. Tinerii au avut un program diversificat, care a cuprins sesiuni de training, vizionări de filme, ateliere de lucru şi seri distractive. Putem afirma cu certitudine , că scopul propus s-a realizat pe deplin , datorită tinerilor care s-au implicat  activ în toate activităţile propuse. Impresiile tinerilor vin să susţină în toate ideea continuităţii acestei tabere pe viitor.

Participanţii au evaluat tabăra de vară ca fiind una foarte reuşită, ei avînd posibilitatea să petreacă timpul util şi plăcut, acest lucru fiind evident din chestionarele de evaluare parvenite de la participanţi:

Eu am rămas foarte impresionată de tabăra de vară,  sesiunile de training au fost atît de interesante şi captivante încît nici nu le pot pune într-o ordine prioritară, căci toate sunt  importante. Tabăra mi-a acordat o şansă de a cunoaşte informaţie utilă pentru viaţă, cît mi-a dezvoltat calităţile de lider. Un cuget de-al meu este: ,, Dacă eşti bine informat, eşti asigurat şi protejat”. Anume această tabără ne-a oferit şansa să corespundem acestui cuget, informîndu-ne despre: liderism, drepturi, valori, asociere între tineri pentru a atinge un scop comun. În opinia mea, fiecare tînăr din ţară trebuie să beneficieze de aceste cunoştinţe.
(Caterina Cucereavaia, 15 ani, m. Bălţi)

Mă bucur foarte mult că am avut  şansa de a participa la tabăra de vară , deoarece am acumulat multe cunoştinţe despre cum putem crea organizaţii neguvernamentale pentru  tineri, am înţeles cît de important este să ne asociem şi noi tinerii  în comunitatea în care trăim, care sunt drepturile noastre şi cum să le promovăm , deasemenea mi-am facut şi mulţi prieteni. Consider că cunoştinţele acumulate în cadrul taberei mă vor ajuta să mă afirm, să m-ă implic mai activ în viaţa societăţii  şi deasemenea, să-mi dezvolt în continuare abilităţile de lider. 
(Dorin Brînză, 18 ani, m. Bălţi) 

Multumesc pentru şansa oferită de a participa la această şcoală de vară, care a schimbat viaţa unui grup de tineri din R Moldova, oferindu-ne noi şanse pentru dezvoltare. Îmi mai doresc  să particip la aşa gen de tabere, deoarece de la ele se începe mobilizarea tinerilor şi implicarea lor activa în societate.  Am exersat împreună cu experţi de la Agenţia DECA-press cum realizăm un comunicat de presă, cum ne putem promova mesajele pentru a ne face auziţi. 
(Postolachi Bogdan, 15 ani, m. Bălţi)

Cred că sunt o norocoasă, mulţi tineri ar fi dorit să fie în locul meu! Ne-am împrietenit din prima zi, repede, între tineri prietenia se leagă simplu, firesc.  Pentru mine participarea la această şcoală de vară a fost o nouă experienţă. În cadrul activităţilor, jocurilor de rol, am descoperit în mine unele calităţi de care nici nu bănuiam. M-a ajutat sa-mi dezvolt capacităţile de lider pentru a fortifica şi mai mult profilul civic al tînărului de astăzi.
 (Labă Elena, 17ani, s. Elizaveta)

Aceste impresii ale tinerilor au şansa de a rămâne nu numai amintiri, deoarece participanţii  vor putea sa-şi aplice în practică toate cunoştinţele  acumulate pe parcursul taberei  în cadrul Campaniei de sensibilizare  din 27 august, unde vor veni cu un mesaj adresat copiilor şi tinerilor din m. Bălti.

Postolachi Natalia,
director de proiect