Nume
Parola
Vizualizări: 3294
PRESA COMUNISTĂ ÎNCALCĂ FLAGRANT CODUL DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA
Chişinău, 24 Iulie 2009 — Este de-a dreptul îngrijorător faptul că în timpul campaniei electorale - precedente şi actuale - presa de sorginte comunistă, întrece prin conţinutul ei orice imaginaţie. Cu adevărat se creează impresia că autorii articolelor, persoane care-şi zic jurnalişti, nu se conduc de nici un principiu al eticii profesionale, acţionând din instinct, din ordin şi din interese meschine, fără a ţine cont de faptul că jurnalistul trebuie să conştientizeze: „informarea şi comunicarea au un rol deosebit de important în formarea atitudinilor personale ale cetăţenilor”, iar prezentarea, descrierea şi nararea oricăror fapte „trebuie să fie imparţiale” (Codul Deontologic, pp.2, 5).

Sau poate tocmai fiindcă ştiu ce importanţă are mass-media pentru societate, jurnaliştii angajaţi ai regimului Voronin scriu doar ceea ce convine comuniştilor. Iar comuniştilor le convine: dezinformare, instigarea la ură faţă de oponentul politic, destabilizarea în societate, crearea neâncrederii cetăţenilor în ziua de mâine (în caz dacă nu vine la guvernare PCRM etc.) Altfel nu se poate explica, de ce articolele care apar, în special, în „Moldova Suverană”, „Comunist”, „Пульс” mustesc de ură contra liderilor partidelor de opoziţie, contra României, contra tuturor celor care au o altă opinie, decât cea comunistă.

Cum poate fi înţeles faptul, că preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, pe de o parte, vine cu iniţiativa unei colaborări cu opoziţia, iar pe de altă parte, presa comunistă nici nu ia opoziţia în serios. Din contra, în fiecare pagină, articol, comentariu se scrie doar în termeni care instigă la ură, dispreţ, autorii folosind un limbaj isteric, nedemn de profesia de jurnalist. De exemplu, în „Comunistul” din 22 iulie se afirmă: „Moldova multinaţională este numai cu PCRM”, „Toata Moldova alege PCRM”, că în genere numai comuniştii trebuie să biruie la alegeri, iar despre opoziţie jurnaliştii scriu materiale insultătoare şi discriminatorii. Iată câteva titluri: „PLDM continuă să mintă” semnat de Viktor Kinomanov, „Urechen nu va trece în Parlament” de Aleksandr Isaev, „La 29 iulie Moldova se va opune mafiei”, interviu cu politologul rus Mihail Deleaghin, „Insuficient” la economie pentru PLDM” de Dmitri Ciumaşenkov, „Călăraşi: „Nici un vot partidelor haosului şi distrugerilor” de Andrei Petrik ş.a.

Conţinutul acestor articole ne amintesc de presa sovietică şi de partid care se baza pe principiul luptei de clasă, folosirea unui limbaj denigrator la adresa oricăror oponenţi sau persoane care gândesc altfel. Constatăm că PCRM a înţeles greşit libertatea de expresie, revenind în forţă la stilul şi gândirea partinică din perioada sovietică, fapt pe care ni-l demonstrează presa comunistă şi cea aservită puterii, astfel încălcându-se flagrant Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Larisa Ungureanu, jurnalistă