Nume
Parola
Vizualizări: 1742
Viaţa unui copil salvată de Armata Naţională
Chişinău, 24 Iulie 2009 — Ministrul Apărării, Vitalie Vrabie, a donat astăzi, 24 iulie, din numele militarilor şi angajaţilor civili ai Armatei Naţionale, circa 100 mii lei pentru o fetiţă grav bolnavă din raionul Donduşeni.

Olga Belcencova, originară din satul Pocrovca, are 12 ani şi suferă de insuficienţă renală acută pentru că unul din rinichi a încetat să-i funcţioneze. Deşi salvarea fetiţei ar putea fi un rinichi prelevat de la bunicul ei, familia Belcencov susţine că un transplant de rinichi costă $ 130 mii, iar ei nu sînt în stare să achite această sumă. 

„Militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat aceşti bani din toată inima”, a declarat ministrul Apărării Vitalie Vrabie. „Vrem să salvăm această fetiţă pentru că viaţa ei atîrnă de un fir de aţă. Am convingerea că transplantul de rinichi va fi realizat cu succes, iar Olga va devine un copil sănătos, care îşi va putea îndeplini visele”, a subliniat Vitalie Vrabie.  

Deşi suferă din cauza maladiei, Olga Belcencova are o dorinţă imensă de a trăi şi o mulţime de visuri. „Cînd voi fi mare vreau să devin medic ca să-i pot ajuta pe oamenii bolnavi”, susţine Olga, care a fost nevoită să renunţe la şcoală şi pasiunea sa pentru dansuri. Săptămînal, împreună cu mama ei, Inna Belcencova, fetiţa este nevoită să se deplaseze din Donduşeni la Chişinău. În secţia hemodializă din cadrul Centrului Mamei şi Copilului, ea este supusă unei proceduri de curăţare a sîngelui, numită hemodializa. Medicii susţin că pînă la efectuarea transplantului de rinichi, acesta este unicul mijloc de a menţine în viaţă această fetiţă de 12 ani.

 „Donaţia militarilor Armatei Naţionale îmi redă speranţa că fetiţa mea va fi salvată. Nu există cuvinte care să exprime recunoştinţa mea pentru acest gest uman extraordinar, vă mulţumesc din suflet”, a spus cu ochii în lacrimi Inna Belcencova. 

Potrivit colonelului Vitalie Bucatari, şef Direcţie economico-financiară a Ministerului Apărării, în contul bancar deschis de familia Belcencov au fost transferaţi circa 100 mii lei. Suma dată reprezintă salariul pentru o zi de muncă donat benevol de militarii pe contract şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale.

De menţionat că militarii Armatei Naţionale şi-au demonstrat sentimentul de solidaritate civică în cîteva rînduri. În anul precedent, Armata Naţională a transferat în contul bancar deschis pentru sinistraţii afectaţi de inundaţii circa 260 mii lei, iar în 2007, 120 mii lei au fost donaţi pentru persoanele afectate de explozia unui bloc de locuinţe din oraşul Soroca, soldată cu decesul a cinci persoane şi zeci de familii rămase fără adăpost. În afară de aceasta, în anul 2006, fetiţa unui militar al Armatei Naţionale a fost operată pe cord datorită sprijinului financiar acordat de militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale, care au transferat în acest scop 100 mii lei.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova
E-mail: josanualex29@yahoo.com">josanualex29@yahoo.com
Phone: (+373) 22 252090
Mob: (+373) 79707243