Nume
Parola
Vizualizări: 5224
“Cunoaşte-ţi candidatul!”
Chisinau, 21 Iulie 2009 — Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a făcut publică lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova pentru alegerile din 29 iulie care nu întrunesc criteriile de integritate morală ale societăţii civile.

În urma monitorizării imaginii publice a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat consideră că 38 de candidaţi nu întrunesc criteriile de integritate morală ale societăţii civile. Acest calificativ nu presupune sub nicio formă că aceşti candidaţi au încălcat legi ale Republicii Moldova sau ar trebui deferiţi justiţiei. In final, in lista Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat au fost incluse 28 persoane de la PCRM, patru persoane de la AMN, o persoană de la PL, două persoane de la PLDM, două persoane de la PDM şi o persoana de la PSD.

Evaluarea a fost realizată pe baza criteriilor elaborate de Iniţiativă şi agreate de partidele politice (comportament împotriva statului de drept; administrare defectuoasă; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal
sau de familie, protecţionism; avere necorespunzătoare veniturilor legale; impozite/amenzi neachitate; traseism politic). Monitorizarea propriu-zisă a fost efectuată de un grup de jurnalişti de investigaţie. Ulterior, informaţia prezentată de aceştia a fost verificată de referenţi, jurişti şi membrii Iniţiativei.

La etapa finală, dosarele candidaţilor consideraţi incompatibili cu funcţia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morală, au fost remise partidelor politice din care fac parte (această etapă fiind valabilă doar pentru partidele care au încheiat un acord de colaborare cu Iniţiativa). Partidele au avut ocazia fie să conteste informaţia prezentată de Iniţiativă, fie să excludă candidaţii respectivi de pe lista lor.

Buletinul informativ “Cunoaşte-ţi candidatul!” poate fi descărcat de pe pagina web a Iniţiativei www.moldovacurata.md

Versiunea română - moldovacurata.md/sys/files/11.pdf

Versiunea rusă - www.moldovacurata.md/ru/sys/files/7.pdf

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost creată de un grup de organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova (Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova). Membrii Iniţiativei si-au propus, în premieră pentru Republica Moldova, să monitorizeze listele candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009 înregistrate de partidele politice la Comisia Electorală Centrală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii integri.

Telefon pentru relaţii: 22-09-96