Nume
Parola
Vizualizări: 1093
CALM a solicitat la București unificarea eforturilor asociațiilor autorităților locale din cele două state în contextul parcursului european al R. Moldova!
26 Aprilie 2023 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 24 și 25 aprilie, la Palatul Parlamentului din București. CALM a fost reprezentat de directorul executiv Viorel Furdui, primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru; primara municipiului Strășeni, vicepreședinta CALM, Valentina Casian; primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean și primarul orașului Căușeni, Anatol Donțu. Alături de primarii de orașe, la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România s-au prezentat deputați, miniștri, senatori și secretari de stat.

Vicepreședintele CALM, Constantin Cojocaru, a vorbit despre crearea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova și a apreciat rolul Asociației Comunelor din România și Asociației Orașelor din România în acest proces de cooperare dintre autoritățile publice locale din cele două state. Constantin Cojocaru și-a exprimat recunoștința pentru susținerea APL din Republica Moldova, dar și pentru unificarea de jos în sus a efortului de apropiere a statului nostru de standardele Uniunii Europene.

De asemenea, vicepreședintele CALM a subliniat importanța identificării noilor modalități de a face schimb de bune practici în domeniul administrației publice locale și promovarea intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene.



Potrivit primarei municipiului Strășeni, Valentina Casian, evenimentul de la București oferă un plus de coeziune în colaborarea dintre Asociația Orașelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova. „Niciunul dintre noi nu este mai puternic decât noi toți împreună. Experiența României este vitală pentru administrația publică locală din Republica Moldova, iar preluarea bunelor practici a orașelor din România și multiplicarea lor la nivel local, cu siguranță, va putea genera o dezvoltare dinamică a comunităților noastre, inclusiv prin procesul de accesare a fondurilor de preaderare." Vicepreședinta CALM a mulțumit colegilor din România pentru prietenie, invitație și relația cooperantă.



Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a specificat că în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România au fost puse în discuție principalele provocări și oportunități ce vizează activitatea și dezvoltarea localităților urbane. „La eveniment au participat peste 100 de primari de orașe care au dezbătut subiecte importante și au avut ocazia să le discute cu demnitari de rang înalt. Putem să învățăm din experiența României, mai ales după obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE, astfel încât să însușim mai ușor cum să accesăm fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților noastre", a explicat vicepreședintele CALM.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă