Nume
Parola
Vizualizări: 3083
Reorganizarea mai multor instituții din domeniul urbanismului- subiect în atenția CALM!
12 Februarie 2022 — O ședință a reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Congresului Autorităților Locale din Moldova și ai unor asociații obștești a avut loc la 8 februarie și a fost prezidată de secretarul general Lilia Dabija. Subiectul principal a vizat comasarea mai multor instituții din domeniul urbanismului, inclusiv comasarea Întreprinderii de Stat Institutul Național de Cercetări și Proiectări în Domeniul Amenajării Teritoriului URBANPROIECT și a altor instituții de stat și agenții din acest domeniu. Instituția nou creată se va numi Agenția Națională în Construcții și va absorbi mai multe institute de proiectări și autorități din domeniul construcțiilor.

CALM a salutat aceste schimbări de reorganizare a mai multor instituții din domeniul urbanismului, acesta fiind un domeniu foarte sensibil pentru APL deoarece dezvoltarea localităților urmează să fie efectuată în conformitate cu planurile urbanistice generale, care trebuie să conțină și obiectele tehnico-edilitare (rețele de apă, canalizare, drumuri etc).

Totodată, CALM a propus Guvernului să creeze un program de elaborare a planurilor urbanistice pentru localitățile din mediul rural și a atras atenția asupra unor probleme care au apărut la eliberarea actelor de construcție de către autoritățile publice locale care nu au aceste planuri urbanistice. „Legislatorul a obligat toate APL să elibereze autorizații de construcții doar în baza planurilor urbanistice, doar că marea majoritate a localităților rurale nu au planuri urbanistice din cauza că acestea sunt foarte scumpe. În această situație, fie APL riscă să fie sancționate, fie riscă să blocheze tot procesul de dezvoltare economică dacă nu eliberează autorizație de construcție”, a explicat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

În context, CALM a solicitat o întrevedere cu reprezentanții Agenției de Supraveghere în domeniul construcțiilor, în vederea identificării unei soluții în cazul acestei probleme cu care se confruntă APL. „Trebuie să fie facilitat procesul de elaborare a planurilor urbanistice, dar și să fie suspendate sancțiunile aplicate APL, inclusiv controalele, până vor fi elaborate aceste planuri”, a conchis directorul executiv al CALM.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă