Nume
Parola
Vizualizări: 2392
Președintele CALM Tatiana Badan: „Identitatea europeană și culturală comună a colectivităților locale din R. Moldova și România situează țara noastră mult mai aproape de UE”
30 Ianuarie 2021 — Președintele CALM Tatiana Badan a participat la ședința grupului politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR). În cadrul evenimentului s-a discutat despre politicile în cadrul Parteneriatului Estic, dar și despre prioritățile în cadrul CoR pe parcursul acestui an.

Președintele CALM a vorbit despre speranța pe care și-o pun autoritățile locale din țările Parteneriatului Estic în Comitetul European al Regiunilor – instituție fundamentală și reprezentativă a tuturor guvernelor locale din întreaga Europa, inclusiv a celor din Republica Moldova. „Credem că Comitetul Regiunilor ar putea avea un rol mult mai accentuat în calitate de promotor fidel și natural al democrației locale, descentralizării și în problemele de dezvoltare”, a declarat Tatiana Badan.

Vorbind despre direcțiile prioritare de acțiune și dezvoltare a cooperării între Comitetul Regiunilor și colectivitățile locale din Republica Moldova, președintele CALM a evidențiat necesitatea recunoașterii și tratării colectivităților noastre locale în calitate de parte integranta a spațiului valoric și cultural românesc și european. „Peste 80% din populația Republicii Moldova vorbesc o limbă europeană (română) și majoritatea deține cetățenie europeană, locuiesc și au permise de ședere/ lucru în țările Uniunii Europene”.

Potrivit Tatianei Badan, este important de a acorda autorităților locale statut de membru asociat și în cadrul Comitetului Regiunilor sau de a crea în cadrul Comitetului Regiunilor un Grup special pentru țările Parteneriatului Estic care au semnat acordul de asociere la Uniunea Europeană (Moldova, Georgia și Ucraina). „În acest fel poziția reprezentanților/asociațiilor APL din aceste țări va fi auzită în cadrul Comitetului Regiunilor, ceea ce va contribui în mod semnificativ la consolidarea administrației locale și a guvernelor locale concrete din Republica Moldova și alte țari asociate la UE. „

Implicarea mai activă a Comitetului Regiunilor în politicile și procesul de elaborare a programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene destinate Republicii Moldova și altor țări asociate UE; susținerea și promovarea abordărilor noi ale Uniunii Europene în cadrul politicilor de dezvoltare în raport cu Republica Moldova și alte țări vecine, cu accent pe creșterea economică, investiții capitale la nivel local și național, facilitarea investițiilor private în țările în curs de dezvoltare; consolidarea și creșterea fondurilor și programelor existente pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene; promovarea programelor noi de asistență pentru Republica Moldova și autoritățile locale dar și facilitarea accesului autorităților locale din Republica Moldova la programele existente ale UE au fost, de asemenea, teme aduse în atenția grupului politic Alianța Euroepană din cadrul Comitetului European al Regiunilor CoR.

În concluzie, Tatiana Badan a accentuat că identitatea europeană și culturală comună a colectivităților locale din R. Moldova și România este și va rămâne un element fundamental care, spre deosebire de alte țări asociate, situează Republica Moldova mult mai aproape de spațiul UE.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este adunarea Uniunii Europene (UE) formată din reprezentanți locali și regionali care oferă autorităților subnaționale (regiunilor, județelor, provinciilor, comunelor și orașelor) posibilitatea să-și facă auzită vocea în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă