Nume
Parola
Vizualizări: 5140
Primul webinar pentru fermieri s-a desfășurat în premieră în Republica Moldova
Bălţi, 27 Octombrie 2014 — Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” din Bălți a desfășurat în după amiaza zilei de 24 octombrie a.c. un webinar (seminar/conferință online) pentru fermierii din regiunea de nord a Republicii Moldova.

O asemenea activitate a fost promovată în premieră pentru fermierii din Republica Moldova. Primul webinar, moderat din Bălți, a reunit 14 participanți – reprezentanți ai unor mici întreprinderi de fermieri din regiunea de nord a țării, fiind desfășurat pe platforma transnațională http://network.app4inno.eu. Webinarul a avut durata de circa o oră.

Desfășurarea webinarului este o activitate din cadrul proiectului de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est”, derulat în zece țări. În Moldova, proiectul este administrat de Asociația „Small Euro Business” din Bălți.

„Necesitățile aplicării unor sisteme durabile în sectorul agrar” a fost tema primului webinar, avându-l în calitate de formator pe Dr. habilitat Boris Boincean, consultant în agricultură în cadrul proiectului.

Savantul de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți s-a referit la efectele păguboase ale îngrășămintelor neorganice asupra solului, ale irigărilor intensive; nerespectarea asolamentului ș.a. Aceștia sunt câțiva factori care au acțiuni nefaste asupra mediului, solului și, respectiv, a sănătății oamenilor.

Boris Boincean i-a îndemnat pe participanții la webinar să practice agricultura ecologică, să aplice abordările sănătoase în sectorul agrar.

„Din păcate, ne gândim numai la recolte și profituri cât mai mari, fără ca să ținem cont că lăsăm moștenire generațiilor viitoare un sol nesănătos”, a punctat Boris Boincean.
Potrivit consultantului IT al proiectului, Stanislav Stadnic, al doilea webinar va fi organizat la 1 noiembrie a.c., ora 12:40. Tematica acestuia se va axa pe organismele modificate genetic.
„Oricine se poate înregistra pe platforma http://network.app4inno.eu pentru a putea participa la webinarele noastre, dar și pentru a avea acces la toate conferințele online în format video, dar și la prezentările formatorilor”, a precizat Stadnic.

Proiectul de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est” a fost lansat în Republica Moldova la 14 martie a.c. Proiectul își propune să creeze un sistem transnațional de sprijin al competitivității  pentru exploatarea potențialului de inovare al IMM-urilor agricole din regiunile  de Sud-Est ale Europei. Proiectul este realizat în colaborare cu 16 parteneri  din zece țări (Italia, Ungaria, Grecia, Serbia, Croația, Albania, Ucraina, România, Bulgaria și R. Moldova).

# # #

NOTĂ PENTRU EDITORI | Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” activează de la sfârșitul anului 2001. Oferă asistență în dezvoltarea afacerilor în domeniul activității economice externe.

*** Pentru informații suplimentare, contactați-l pe Andrei Balânschi +231-60036 sau +799-36362.