Nume
Parola
Vizualizări: 3443
Cerințele UE – aduse la cunoștință producătorilor autohtoni
Edinet, 7 August 2014 — Normele, standardele și cerințele necesare de a fi respectate pentru a efectua exporturi de produse agroalimentare în statele Uniunii Europene au fost aduse la cunoștință întreprinzătorilor din regiunea de Nord a țării. În cadrul unor întruniri tematice organizate de Camera de Comerț și Industrie în comun cu Asociația Businessului European, peste 70 de agenți economici din mun. Bălți, raioanele Briceni, Dondușeni, Edineț, Fălești, Glodeni, Râșcani și Sângerei au aflat despre pașii pe care urmează să-i facă pentru a pătrunde pe piața comunitară.
Luc Van Looveren, expert operațional al relațiilor cu UE, i-a informat pe producătorii de mărfuri agroalimentare despre cerințele tehnice, sanitare și de igienă, procedurile vamale, modalitățile de acces și de comerț pe piața UE.
Ina Stanciu, director al filialei Edineţ a CCI, a menționat interesul sporit al oamenilor de afaceri față de tema abordată. ”În contextul economic actual, când piața Federației Ruse a devenit inaccesibilă, întreprinzătorii trebuie să fie foarte flexibili, să manifeste inițiativă și să nu le fie frică de schimbări. Totodată, ei trebuie să conștientizeze că pătrunderea pe noi piețe de desfacere presupune, în primul rând, calitate, siguranță, dar și un marketing eficient”, a spus interlocutoarea.
Viorel Lesnic, reprezentant al SRL ”Viva-Igna”, a afirmat că, în mare parte, compania sa a efectuat exporturi în Rusia. ”Din cauza blocării exporturilor pe piața rusă suntem nevoiți să căutăm noi piețe de desfacere. Este dificil, deoarece UE are alte norme, mult mai riguroase, cărora va trebui să ne conformăm. Este un proces care necesită timp, resurse financiare și umane, dar nu avem de ales. În caz contrar, nu vom putea vinde produsele noastre”, consideră întreprinzătorul.
Valentina Turcoman deține o gospodărie țărănească. Ea a venit la întrunire pentru a afla informații despre practicile utilizate de agricultorii europeni. ”Piața UE cere loturi mari de marfă. Noi, micii producători, nu vom avea nicio șansă, dacă nu ne vom asocia și nu vom coopera.
Întrunirile de acest gen sunt binevenite, pentru că ne oferă posibilitatea de a ne informa, a face schimb de experiență, dar și de contacte”, a spus sursa citată.
Ciclul de seminare este organizat în perioada 4 - 12 august curent, în mai multe regiuni ale țării. Instruirile au loc în cadrul Proiectului ”Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”, finanțat de Corporația Financiară Internațională și Guvernul Suediei.
Pe parcursul lunilor septembrie – octombrie, CCI împreună cu EBA vor desfășura alte sesiuni de traininguri pe subiecte ce țin de comerțul pe piața UE.
Înscrieri și informații suplimentare:
tel: 022 22-33-10, 022 22 49 83, e-mail: project@chamber.md, pascal@chamber.md
www.chamber.md