Nume
Parola
Vizualizări: 4489
Experienţa Turciei în promovarea politicilor de control al tutunului este valoroasă pentru Republica Moldova
12 Decembrie 2013 — O delegaţie oficială a Republicii Moldova s-a aflat într-o vizită de lucru  la Ankara (Turcia) în perioada 9-10 decembrie curent.
 
Vizita a fost realizată în contextul revizuirii legislaţiei naţionale în domeniul controlului tutunului şi a avut drept scop familiarizarea cu cele mai bune practici în implementarea măsurilor de control al tutunului în conformitate cu Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind controlul tutunului (CCCT) şi impactul acestora asupra sănătăţii populaţiei.

În cadrul vizitei, membrii delegaţiei, condusă de vicepreşedinta Parlamentului, doamna Liliana Palihovici, au avut întrevederi cu reprezentanţii instituţiilor de stat implicate în promovarea şi respectarea reglementărilor privind controlul tutunului, care au împărtăşit experienţa lor  şi acţiunile complexe întreprinse la diferite nivele  pentru a obţine rezultate palpabile în diminuarea numărului de fumători în ţară şi protejarea drepturilor nefumătorilor.

Întrevederea delegaţiei cu dl Necdet Ünüvar, Preşedinte al Comisiei Sănătate, Familie, Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul Turciei a relevat cât de importantă este voinţa politică şi angajamentul societăţii în eradicarea fumatului pentru a obţine rezultate considerabile în scăderea consumului de tutun.

Vizita la Universitatea Hacettepe din Ankara a facilitat obţinerea de date ale unor studii, care au format premiza pentru adoptarea unor legi şi reglementări mai restrictive în ceea ce priveşte fumatul în locurile publice, comercializarea şi promovarea tutunului. Studiile universităţii s-au referit de asemenea la rezultatele pozitive care au survenit după aplicarea legii şi impactul asupra sănătăţii populaţiei.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe al Turciei, au prezentat delegaţiei moldoveneşti date relevante despre cum modificările graduale ale politicii fiscale de taxare a tutunului au influenţat scăderea vânzărilor de ţigări şi au crescut veniturile la buget din taxe şi accize.

Membrii delegaţiei moldoveneşti au vizitat  şi Centrul Naţional de monitorizare online “Fără fum”, care funcţionează non-stop  (24 ore), 7 zile pe săptămână. Aici au făcut cunoştinţă cu un sistem performant de suport psihologic pentru abandonarea viciului fumatului şi cu sistemul de inspecţie a localurilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise. Potrivit reprezentanţilor Centrului, graţie suportului psihologic care este oferit persoanelor care doresc să renunţe la fumat, începând cu anul 2008 peste 2 milioane de persoane deja au reuşit să abandoneze fumatul.

Un alt partener important în reglementarea şi controlul tutunului în Turcia este Autoritatea de reglementare a pieţei de tutun şi alcool (TAPDK) – instituţie, care are drept scop protejarea sănătăţii şi mediului ambiant, reducerea fumatului şi a vânzării de tutun. Membrii delegaţiei moldoveneşti au luat cunoştinţă cu activitatea diversă a acestei agenţii şi despre eficienţa instituirii unei astfel de entităţi în demersul multilateral de combatere a fumatului într-o societate.

Din delegaţia oficială a Republicii Moldova au mai făcut parte: Svetlana Cotelea, viceministru al Sănătăţii; Maria Nasu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Serghei Gheţiu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; Viorica Tudos, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii; Vladimir Lîsenco, medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din or. Cahul.

Vizita de studiu la Ankara a fost realizată cu suportul Biroului de coordonare al OMS în Republica Moldova şi Iniţiativei Bloomberg.